Verplichte drugstesten in Hongarije gesteund door Fidesz

epillWoensdag 10 december 2014 - Het voorstel van Maté Kocsis, hoofd van de communicatieafdeling van de Fidesz en tevens burgemeester van het Achtste District van Boedapest, om kinderen tussen 12 en 18 jaar, maar ook politici en journalisten jaarlijks te testen op drugsgebruik wordt, op een paar stemmen na, gesteund door de gehele Fidesz fractie. Kocsis wil met de verplichte test kinderen beschermen tegen drugsgebruik en de strijd tegen de georganiseerde misdaad aangaan. Waarom politici en journalisten ook getest moeten worden blijft de vraag. Veel gekker moet het toch niet worden.

Volgens de gerenomeerde toxiloog Gábor Zacher van het Honvéd Ziekenhuis in Boedapest gaat dit plan veel te veel geld kosten (jaarlijks 50 miljard forint), is Hongarije technisch en logistiek helemaal niet in staat om op zo'n grote schaal goede testen uit te voeren, dienen de resultaten geen doel en nog sterker, het alcoholgebruik in Hongarije zorgt voor veel meer problemen dan het drugsgebruik. Desondanks blijft de regering het thuisstoken van pálinka koste wat het kost promoten. Als volgend jaar het wetsvoorstel daadwerkelijk van kracht wordt, krijgen ouders de testresultaten van hun kinderen te zien en die van landelijk of regionaal verkozen politici en journalisten worden publiekelijk bekend gemaakt. Het lijkt wel een heksenjacht.

Waarom Maté Kocsis nu met dit onwerkelijke wetsvoorstel komt is niet helemaal duidelijk, de noodzaak ervan kan niet worden aangetoond. Met onbetrouwbare testresultaten, zoals Gábor Zacher voorspelt, valt er geen oorlog tegen de drugshandel te voeren, als die al op die manier te voeren valt. Opvallend is dat ook de landelijk en regionaal verkozen politici én journalisten zich moeten laten testen waarna ze publiekelijk aan de schandpaal genageld kunnen worden. Daarmee laadt Kocsis de verdenking op zich dat zijn voorstel een heel ander doel betreft, namelijk de controle van de staat over beleids- en opiniemakers. Het is de vraag of dat juridisch en grondwettelijk gezien mogelijk is, maar de regering heeft in de afgelopen vier jaar al meer zaken aangepast om nieuwe wetten in te kunnen voeren. Dat zal met deze wet ook kunnen gebeuren.

Een Hongaarse kennis, die de politieke situatie op de voet volgt, formuleerde het anders: "Er is nog een andere reden om naast kinderen in het voorstel ook politici en journalisten als doelgroep te benoemen. Niet Kocsis, maar de regering zelf heeft dit onuitvoerbare plan bedacht. Kocsis is slechts degene die het in moest dienen. De regering hoopt daarmee dat de oppositiepartijen en journalisten nu ongerust, zelfs boos worden op Kocsis en dat de tientallen corruptieschandalen, de diplomatieke strijd met de VS, de steeds nauwer wordende relatie tussen Hongarije en Rusland en al die andere hete hangijzers voor eventjes wat minder in de schijnwerpers komen te staan." Echt aannemelijk is deze uitleg niet, waarom zou de regering zoveel extra ophef riskeren nu de kritiek op het beleid toch al zo groot is? Het lijkt er veel meer op dat het wetsvoorstel gewoon niet goed is uitgedacht en dat het een beetje ongelukkig getimed naar buiten kwam.

Hoe dan ook is het een raar plan en als deze regering ballen heeft dan laat ze dit snel achter zich en gaat ze eens echt aan het werk. Maar de kolder is ze in de kop geslagen lijkt wel, zelfs het dagblad Heti Valász, op de hand van de regering, wordt het nu te gortig. In een artikel van woensdag 10 december valt te lezen: "De Fidesz slaat op deze manier met nog meer enthousiasme steeds verder een doodlopende weg in. De internetbelasting, de zondagssluiting voor winkels en nu de drugstest voor kinderen (voor je het weet ben je als kind gebrandmerkt in de samenleving), in een paar weken tijd is het Fidesz al drie keer gelukt om de jonge generatie van zich te vervreemden."

>>>> TdS
>>>> Bron: diverse media

Meer cijfers en informatie met betrekking tot dit plan:

>>>> Portfolio.hu - Hungary Fidesz party backs idea of mandatory drug test for 12-18-yr olds, journalists, politicians

Lees ook:

>>>> Hungary and further - Verplichte drugstest voor alle pubers?


Om artikelen op Portfolio.hu te kunnen lezen, dient u zich op die site, gratis, te registreren.

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije