Jobbik versterkt positie in parlement

Maandag 13 april 2015 - Bij de tussentijdse verkiezingen zondag in Tapolca, een stad in de provincie Veszprém, won kandidaat Lajos Rig van de extreemrechtse Jobbik partij met net iets meer stemmen dan Zoltán Fenyési van de Fidesz. Dat betekent dat de zittende regeringspartij Fidesz weer een zetel in het parlement moet opgeven. In februari verloor de partij ook al een zetel aan de onafhankelijke kandidaat Zoltán Kész.

Kész won de zetel die vrijkwam nadat Tibor Navracsics naar Brussel vertrok om daar Europees Commissaris te worden. Hiermee verloor de Fidesz-KDNP na bijna vijf jaar haar tweederde meerderheid in het parlement. Voor de zetel die nu door Lajos Rig gewonnen is moesten ook tussentijdse verkiezingen gehouden worden omdat in januari van dit jaar een Fidesz parlementslid overleed. 

De overwinning van de Jobbik kwam precies op de dag dat in Boedapest ook de jaarlijkse Levensmars ter herdenking van de Holocaust gehouden werd. In deze mars liepen rond de tienduizend mensen mee. Hoewel er tekenen zijn dat de Jobbik haar ultrarechtse geluid iets aan het matigen is - en waarschijnlijk daarom ook steeds meer aanhang krijgt als je de peilingen bekijkt, de partij is nu bijna net zo groot als de Fidesz - is Jobbik zeer antisemitisch, tegen de Europese Unie en Hongaarse zigeuners hebben maar weinig goeds te verwachten als deze partij het voor het zeggen krijgt. Ronald Lauder, voorzitter van het World Jewish Congress, zelf van Hongaarse origine, zei in een speech tijdens de eindmanifestatie van de Levensmars dat Jobbik het imago van Hongarije schaadt en dat deze partij roept op tot haat.

>>>> Bron: diverse media

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije