Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongarije en de EU, schrijf mee!

Zondag 2 januari 2011 - Hongarije is nu voorzitter van de Europese Unie. Of het een vruchtbaar half jaar gaat worden, daarover verschilt men zeer van mening. Hongarije denkt zelf van wel, een aantal Europese politici en internationale maatschappelijke organisaties zetten er hun vraagtekens bij. Niet omdat ze de Hongaren geen leidende organiserende functie toevertrouwen, maar wel omdat Hongarije momenteel een koers is ingeslagen die volgens velen niet geheel strookt met de huidige Europese waarden.

De Hongaarse soep waarover in de buitenlandse pers nu schreeuwerige en vaak onvolledige berichtgeving wordt geboden, zou misschien best wel eens wat minder heet gegeten kunnen gaan worden dan dat die wordt opgediend. Toch blijft het van belang dat de kokjes in de huidige Hongaarse regering kritisch, maar met respect, gevolgd worden bij het bekokstoven van hun wetten en regels. Niet alleen nu het land in de schijnwerpers staat, maar ook voor de periode daarna.

Als niet-Hongaar, woonachtig en werkzaam in Hongarije, maakt u deel uit van de Hongaarse samenleving. En als Hongaar in Nederland of Belgiё maakt u op uw beurt deel uit van die samenlevingen. Hoe voeren wij met elkaar de komende jaren de dialoog, over de eigen identiteit in het 'gastland', maar ook over hoe we met elkaar onze waarden en kennis kunnen delen? Geen waarheid is zaligmakend, of die nu uit het voormalige Westblok of uit het voormalige Oostblok komt. Maar waarmee zouden we elkaar juist kunnen motiveren en inspireren?

Hongarije Vandaag wil over de plannen, agendapunten en de resultaten van dit EU voorzitterschap het komende half jaar graag vaak, maar vooral zo breed georiёnteerd mogelijk berichten. Heeft u ideeёn, een vraagstelling of daarop misschien zelfs een antwoord, wat maakt u mee in het land waarin u leeft, waarin ziet u de verschillen en waarin de overeenkomsten? Kortom wilt u meeschrijven? Uw bijdragen zijn van harte welkom.

Voor meer informatie en overleg, neem contact op met Tom de Smet:

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije