Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongarije zijn weg aan het zoeken

Dinsdag 11 januari 2011 -  Naar aanleiding van de berichten over de Hongaarse mediawet stuurde Bruno Dewispelaere ons een reactie.

’Ik woon in België en ben hier geboren. Ik spreek echter vloeiend Hongaars en geef er les in. Mijn moeder was namelijk Hongaarse, ze is in 1922 als kind naar België gekomen. Ik heb sinds 1958 het reilen en zeilen van het land meegemaakt. Ik denk dat onze westerse landen niet voldoende op de hoogte zijn van wat in Hongarije allemaal is gebeurd.

Ik geef toe dat de mediawet die nu ter discussie staat eerder doet denken aan het communistische systeem, maar we mogen niet vergeten dat Hongarije een land is dat nog steeds zijn weg aan het zoeken is. Een kind leer je ook niet stappen zonder vallen. Ik verwacht dat de gestemde wet zal worden bijgeschaafd tot een aanvaardbaar peil. En wellicht zou dergelijke wet (mits écht correct toegepast en in afspraak met de volledige EU) nog niet zó slecht zijn om de waarden van onze maatschappij terug naar een niveau te brengen dat minder gedegenereerd is. Dergelijke wet zou dan niet alleen voor Hongarije, maar voor alle landen van de EU moeten gelden. Ik ben geenszins voorstander om een hevige censuur in te voeren, maar in onze huidige samenlevingen weten bepaalde media soms niet meer welke de ultieme grens is die beter niet zou overschreden worden.’

>>>> Bruno Dewispelaere

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije