Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Anti-abortus campagne Hongarije niet volgens regels

abortus-aWoensdag 15 juni 2011 - Met Europees geld een campagne tegen abortus uitvoeren, daar is het Europese Parlement niet blij mee. Hongarije deed dat, en Europa gaat daarom waarschijnlijk het geld terugvragen. De campagne kostte 416.000 euro, het grootste deel werd betaald uit EU geld.

In de maand mei waren overal affiches te zien waarop te lezen viel: „Ik begrijp dat je nog niet klaar voor me bent. Maar denk nog eens een keer na, sta me af ter adoptie. Laat mij leven!" Zo een campagne mag natuurlijk best gevoerd worden, je zet er een maatschappelijk debat mee in gang. Volgens Péter Harrach van de KDNP, Christen Democraten, was de campagne gericht op vrouwen die zwanger worden maar het kind niet kunnen opvoeden. Het probleem echter is dat het EU geld, vanuit het Progress Programme, daarvoor niet bedoeld is. Volgens Viviane Reding, EU Commissaris voor Justitie, is de campagne ook anders uitgevoerd dan in het voorstel stond dat bij de EU was ingediend. Het Ministerie van Nationale Middelen, die de campagne heeft uitgevoerd, heeft aangegeven dat ze de EU voorwaarden anders hebben geїnterpreteerd. Vanuit het huidige regeringsbeleid met een flinke nadruk op de christelijke waarden, die ook in de nieuwe grondwet vastgelegd zijn, is dat niet zo vreemd. In die grondwet staat dat het leven vanaf de conceptie moet worden beschermd.

Júlia Spronz, juriste van een Hongaarse vrouwenorganisatie, vindt dat de campagne geen respect toonde voor het recht van vrouwen om voor hun eigen lichaam te kiezen, de affiches maakten het tot een moreel in plaats van een mensenrechten thema. Volgens Nándor Ács van de Medische Semmelweis Universiteit zou er veel betere voorlichting moeten komen over anti-conceptie.

In Hongarije vindt 60% van de bevolking dat abortus legaal moet zijn, tijdens het communisme was legale abortus in een ziekenhuis daar net als in veel andere voormalige Oostbloklanden zeer gebruikelijk. Volgens gegevens van Eurostat werden in 2009 er in Hongarije 43.000 abortussen uitgevoerd, dat is hoger dan in West-Europa. Twintig jaar geleden werden er jaarlijks nog 100.000 abortussen uitgevoerd.

>>>> Bron:  diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije