Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Bor, Mámor, Bénye - Wijnfeest in Erdőbénye

ebglas-abWoensdag 14 juli 2010 - We kennen allemaal de wijnregio Tokaj. Toch is het dorp Erdőbénye, dat midden in die regio in de heuvels van het Zemplén gebergte ligt, niet zo bekend. En dat terwijl juist daar in de zestiende eeuw, zo wordt beweerd, de allereerste Tokaj Aszú is onstaan, de wijn waarmee Tokaj en Hongarije beroemd werden. Maar Erdőbénye heeft nu een flinke groep jonge en veelbelovende wijnmakers binnen haar grenzen en zij laten met elkaar steeds vaker van zich horen. Zoals met het wijnfestival Bor, Mámor*, Bénye dat op 6 en 7 augustus wordt gehouden. Eten, proeven, drinken, muziek en kunst, twee dagen valt er in het hele dorp bij de vele wijnkelders en in de vaak prachtige tuinen goed te genieten.

ebbank-abVorig jaar was het de eerste keer dat het festival werd georganiseerd. Met Zsolt Berger als grote initiator die de ruïne van een oude boerderij temidden van een enorme tuin omtoverde tot een romantische Rom Kocsma (Ruïne Kroeg) met zowel binnen als buiten schilderijen van de hand van Pascal Leeman. Pascal is de Franse kok-eigenaar van restaurant Ős Kaján in het iets verder gelegen Tolcsva. Samen met nog een aantal mensen uit Erdőbénye hebben ze toen een sfeervol, lekker relaxed en een voor iedereen toegankelijk festival neergezet.

ebasztal-abIn de vele tuinen, zoals bij Homonna Pince zelfs in terrassen tegen een helling opgebouwd, was het heerlijk om een even te mijmeren met een glas droge furmint of hárslevelű in de hand. En was het te heet vanwege de zon, dan daalde je af in een kelder om verkoeling te zoeken. Dit jaar doen viertien wijnmakers uit Erdőbénye mee en overal vallen hun wijnen te proeven en kelders te bezoeken. Vooral de kelder van Vivamus, in het centrum van het dorp is super om te zien en ook heel spannend. Hun kelder is als een oneindig labyrint in het donker en het maakt deel uit van de kilometers lange kelder die onder het dorp ligt.

ebcsoport-abHet dorp dat tussen de bossen van het Zemplén ligt is trouwens ook mooi. Een beetje doelloos slenteren door de straten met een glas Tokaj in de hand is al een feest op zich. Als je wat verder wilt lopen kun je naar het beroemde wijnhuis Béres. Vanaf het terras bovenop hun wijnkelders heb je een mooi uitzicht op het dorp en de heuvels. En als je trekt krijgt, bij bijna alle kelders valt wel iets lekkers te eten van zowel streekgerechten als andere Hongaarse en internationale hapjes.

 

* 'Mámor' wordt wel vertaald als 'dronken', maar dat is te zwaar. In de spreektaal wordt het meer gebruikt om een prettige roes, het licht beneveld of teut zijn te beschrijven waardoor alles een stuk aangenamer aanvoelt.
Bor, Mámor, Bénye - Wijn, Roes, Bénye
>>>> Datum:   6 en 7 augustus 2010
>>>> Tijd:  Vanaf de vroege middag tot de late avond
>>>> Info:  Zsolt Berger, ook Engelstalig
 E-mail: / +36 20 615 4797
Deelnemende wijnmakers: Ábrahám. Béres, Búza, Csiszovszki, Csite, H. Bardon, Homonna, Illés, Jakab, Karádi-Berger, Kerékgyártó, Olze-Vin, Vissy, Vivamus
bmb-a
>>>> Tekst & Foto's: Tom de Smet

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije