Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Ganzelever ´Het gouden ei´ van de Hongaarse pluimveehouderij

Hongarije is na Frankrijk de grootste producent ter wereld van ganzenlever. Het merendeel wordt echter direct geexporteerd naar…Frankrijk dat de Hongaarse ganzenlever verwerkt tot 'Franse' pastei. Maar een beetje Hongaars restaurant heeft zeker een traditionele "biefstuk op Boedapester wijze" op de kaart staan, met paddestoelen, spek en 200 gram ganzenlever. Ganzen fokken gebeurt in Hongarije al sinds de Oudheid, vooral op de uitgestrekte en drassige grasvlaktes van de poesta in het zuidoosten van het land die daar zeer geschikt voor zijn. Zo'n 200 jaar geleden brachten Joodse immigranten uit Bohemie (Praag) ook de kennis van het maken van goede ganzenlever met zich mee.

Lees meer... 

Almakuti wil topkwaliteit leveren voor de Hongaarse markt

"Over een paar jaar hopen we hier een bedrijf van 200 ha te hebben", zegt bedrijfsleider Dick van Mourik van "Almakuti", appelkweker in West-Hongarije. "Kom daar in Nederland maar eens om, in de Betuwe mag je al blij zijn als je 30 ha aaneengesloten land vind. En ik durf te beweren dat we hier ook nog eens een betere kwaliteit appel produceren, met een steviger vruchtvlees en meer suiker. Want vergis je niet, ook de Hongaren worden steeds kritischer en alleen de allerbeste kwaliteit heeft ook hier toekomst."

Lees meer... 

Fricties in de arbeidsmarkt

Eigenlijk heeft Hongarije nog altijd voldoende goed geschoolde arbeidskrachten en de lonen zijn er ook nog eens relatief laag. Dus hebben talloze Westerse bedrijven hun produktiefaciliteiten hierheen verplaatst, een proces dat door de huidige malaise in West-Europa eerder wordt bevorderd dan geremd.

Lees meer... 

Vlaanderen zet in op Zahony

Het is "in ons eigen belang" als Vlaanderen nadrukkelijk aanwezig is aan de nieuwe oostgrens van de Europese Unie. Dat benadrukte afgelopen weekeinde de Vlaamse minister van Ekonomische Zaken Jaak Gabriels bij de opening van twee 'Vlaamse' projecten in de regio Zahony: een logistiek bedrijvencentrum en een vestiging van Resilux, fabrikant van PET preforms en -flessen. Zahony in het uiterste noordoosten van Hongarije lijkt een klein en onbeduidend stadje. Een busreis vanuit de hoofdstad Boedapest, 330 km verderop, duurt maar liefst vijf uur en voert grotendeels over een smalle provinciale weg en door slaperige dorpjes. Maar als Hongarije op 1 januari 2004 lid wordt van de EU, wordt alles anders. Dan wordt dit onze oostelijke Schengen-grens en krijgt Zahony "een unieke logistieke positie", aldus minister Gabriels.

Lees meer... 

De patient betaalt zich blauw

Hongaren zijn misschien wel de meest ongezonde bevolking van Europa. En wie ziek wordt, zal de portemonnee moeten trekken, al krijgt hij in ruil daarvoor zorg van een zeer matige kwaliteit. Officieel valt elke Hongaar onder de verplichte nationale ziekteverzekering van het OEP (Nationale Gezondheids Fonds) en die dekt vrijwel alles, van huisarts en primaire tandartszorg tot chirurgische ingreep en verblijf in een hospitaal. Ook zuigelingen- en kinderzorg, vaccinaties via schoolartsen en preventieve TBC-controles vallen daaronder.

Lees meer... 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije