'Hongaarse homo's hebben geen Hongaars bloed'

Poets poetsWoensdag 11 juli 2007 - Onverstoorbaar veegt een travestiet, de handen in roze afwashandschoenen gestoken, met een roze plumeau de eierstruif van het roze tafeltje een roze emmertje in. De roze praalwagen rijdt stapvoets verder en met gespannen gezichten danst de groep travo's op de praalwagen in slow motion door. Er zal op de route van de Homo Parade in Boedapest nog meer gepoetst moeten worden. Steeds vaker knallen eieren tegen de wagen aan.  

Tegen de tweeduizend mensen liepen op zaterdagmiddag 7 juli mee, onder strakke bewaking van een enorme politiemacht. Met auto's, te voet, op motoren en arrestatiewagens, de hele route lang werd de demonstratie zoveel mogelijk gescheiden gehouden van schreeuwende mensen op de stoep. Geen overbodige luxe want naarmate de parade de binnenstad naderde werd de sfeer rond de demonstratie grimmiger. Niet alleen skinheads en hooligans kwamen hun woede uiten, juist veel gewone maar extreem rechtse burgers kwamen met fluitjes en vlaggen in de hand naast de parade meelopen in een kleine tegendemonstratie. Opvallend veel verontwaardigde moeders en oma's liepen aan kop, ze vonden het belachelijk dat de regering zoveel geld uitgeeft om een groepje vieze homo's te beschermen terwijl zij amper rond kunnen komen. Homohuwelijk?Volgens een driftig stappende grijze tante zouden die homo's geen Hongaars bloed hebben. In het oude Hongarije kwam het toch nooit voor. Hoe herders op de poesta toen hun tijd doorbrachten, daar heeft ze blijkbaar geen weet van. Wat verder langs de route sloten zich meer en meer kaalhoofdige jonge mannen en zelfs oudere heren aan. De tegendemonstratie bleek niet alleen tegen de homo's gericht maar meer een vervolg op de demonstraties en rellen van vorige herfst. Minister-president Gyurcsány kwam in alle leuzen en scheldkanonnades voor. Extreem rechts grijpt elke gelegenheid graag aan om met de fascistische vlag te kunnen wapperen.

ME in de aanslagAls een lint van bedreigde dieren met aan weerskanten een cordon van de ME, trok de circus-stoet door de stad. Maar het bleef niet alleen bij aapjes kijken die middag. Waar geen geparkeerde auto's langs de stoep stonden, werden de gaten opgevuld met agenten. En waar de twee stromen in elkaar over te dreigden te vloeien, greep de ME hard in. Een aantal mannen werd gearresteerd. Een derde stroom mensen, van winkelend publiek en toeristen, liep uiteindelijk verward in beide stromen mee. Wie er tot de ene of de andere groep behoorde, viel niet echt te onderscheiden. Dikke kaalkoppen met piercings, punkers, stevige gothic meiden, jongens in sportkleding van Lonsdale en oudere beschaafde heren en dames; aan beide zijden leken de mensen op elkaar. Men fotografeerde en filmde met mobieltjes en men daagde elkaar ermee uit als waren het dodelijke wapens.


Hongarije is na Tsjechië het meest tolerante land in Midden- en Oost-Europa. Niet voor niets verhuizen homoseksuelen vanuit Polen en Rusland naar Hongarije. Een paar jaar geleden was er tijdens dit soort van evenementen veel minder van haat en agressie te merken. Nu het Hongaarse nationalisme een weg zoekt, wordt de haat tegen homo's flink uitvergroot. Komt de agressie in Nederland op dit moment vanuit Marokkaans en Turkse hoek, hier komt het vanuit 'eigen' volk. Het zal dan ook geen pretje geweest zijn om oma of tante te zien schreeuwen en tieren, terwijl je arm in arm met je vriendje meeliep in de parade.


Verse eierenToch is er licht aan de horizon. Uit de openlijke steunbetuiging van burgemeester Demsky Gábor van Boedapest, het in het openbaar uit de kast komen van staatssecrataris Szetey Gábor en de voorzichtige toezegging van minister-president Gyurcsány dat geregistreerd partnerschap mogelijk gaat worden, blijkt er een totaal andere wind te waaien dan in Polen en Rusland. Slechts een lege eierdoos waarin kakelverse eieren zaten (toch nog een vorm van respect) lag na de parade op de lege stoep. Geen stenen of knuppels dus zoals in Moskou of Warschau. De eieren kwamen overigens wel van de goedkoopste supermarkt. Ook vet opgeklopte haat mag de Hongaar natuurlijk niet te veel gaan kosten.


>>>> Lees meer  Politicus komt uit de kast tijdens Holebi-Filmfestival
  Burgemeester van Boedapest komt op voor holebi's
>>>> Auteur  Tom de Smet 

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije