Het is net werken

Networking event - Foto: Tom de SmetDonderdag 25 oktober 2007 - Waarom alweer een 'The Network Event'? Wordt er niet al genoeg ge-net-werkt? Komen al die Hollandse en Hongaarse zakenlui niet al regelmatig bij elkaar over de vloer? De map met visitekaartjes puilt uit en de doos met in viltstift-letters 'nog sorteren' staat achter onder het bureau. Ach wat, nog een stapeltje kaartjes erbij. Wie weet dat ik er ooit nog eens naar kijk. Maar wie is die man met die rozige kop toch?Heb ik die al in m'n stapeltje? Of zit die sinds vorig jaar al onder in de doos?  
 
Netwerken is geen lichte bezigheid. Als je ergens het gevoel krijgt gespleten te worden is dat wel op een Netwerk Avond, of mooier gezegd: 'The Network Event'. Je wilt met iedereen praten, althans met een aantal van hen want niet iedereen is geschikt om een glas mee te heffen. Je moet glimlachen, babbelen, eten en drinken en zorgen dat af en toe buiten voor de deur een peuk gerookt wordt. Overal tegelijk moeten lijntjes naar de toekomst worden uitgezet en/of naar vorige ontmoetingen worden gemaakt om te polsen of er echt een samenwerking aan zit te komen. Echte deals worden natuurlijk niet gesloten, het is slechts bruggetjes maken van de een naar de ander en weer terug. Aan het eind van zo'n avond heb je eigenlijk maar met weinig mensen echt gesproken en hoor je bij het afscheid het gegons: “Heel erg goed dat we elkaar weer zagen! We bellen, we mailen, we nemen zeker contact op!” Om een half jaar later elkaar pas weer te ontmoeten op een andere 'The Network Event' waar het ritueel rond de visitekaartjes opnieuw begint.

Het is me allemaal wat. Je zou haast denken dat ik er niet voor m'n plezier was en ook niet voor het netwerken, wat toch een belangrijk onderdeel vormt van m'n bedrijf. Ik vond het zeker een geslaagde avond, daar in het Novotel Congress Budapest op 18 oktober, waar door de Nederlands-Hongaarse Kamer van Koophandel de jaarlijkse netwerk avond werd gehouden. Natuurlijk heb ik luchtig gebabbeld, fijn geglimlacht, goed gegeten en gedronken (en flink ook van al die lekkere gerechten tijdens het buffet) en ook nijver heen en weder gedrenteld tussen de gasten. Het viel me op dat het niet zozeer om netwerken alleen gaat, een netwerk avond biedt namelijk dé gelegenheid om de eigen status en positie te bepalen en je smoel te laten zien. Sta je de hele avond ergens langs de kant, met iemand naast je waar geen gesprek mee op gang komt? Of hangt men om je heen als driftig zoemende bijen rond de honing? Met wie zou je zo de kroeg induiken om verder te bomen en naar wie knik je slechts minzaam? En wie knikt er juist minzaam naar jou? Zodat je snel een nieuw glas wijn pakt om je met een zucht naar het volgende groepje te begeven?

In mijn geval zijn er zeker weer nieuwe bruggetjes gemaakt, zelfs met opdrachten in het verschiet. Als geboren babbelaar vind ik ook altijd wel mijn weg op zo'n avond. En nieuwsgierig luisterend kom ik vaak achter van alles, waarvan ik eigenlijk nog niets weten mag. Van mij mag het de volgende keer dan ook veel langer duren. Van ergens in de namiddag tot laat in de nacht. Zodat er echt tijd is om met elkaar te praten. Met een paar gemeenschappelijke activiteiten misschien (nee, nee, geen kleffe workshops!) om net ietsje minder vrijblijvend met elkaar in contact te komen en die bruggetjes te kunnen maken met mensen waarvan je eerst langs de kant van de zaal nog dacht: “oh nee, waar is de wijn?” Op naar de volgende 'The Network Event' dus!

>>>> Auteur  Tom de Smet 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije