Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Bureaucratie heeft diepe wortels

BureaucratieZaterdag 1 juli 2006 - Rob, een van mijn buren, kwam dit jaar in januari in Boedapest aan met het plan om drie jaar in de Hongaarse hoofdstad te blijven werken. "Een prachtige stad" - vertelde hij me, toen hij vorige week even thuis was in Nederland. "Maar,"ging hij verder, "het was winter en bitter koud en ik had in Hongarije allerlei vergunningen nodig om mijn werk daar te legitimeren. Op een dag was het weer eens zover dat er een vergunning gehaald moest worden. Voor het betreffende gebouw stond een lange rij van wachtenden.

Er was binnen kennelijk geen wachtkamer of zoiets. Gelukkig was ik zo wijs geweest mijn dikste jas en een bontmuts aan te doen - maar het was wel heel erg koud. We stonden daar met z'n allen te klappertanden. Je zult het niet geloven maar ik heb daar drie uur lang staan rillen! Eindelijk was het dan zover - ik mocht naar binnen. Nors en kortaf werd ik te woord gestaan. Maar na drie minuten had ik mijn papieren! Drie uur in de kou gestaan en binnen drie minuten mijn vergunning gekregen. O, die Hongaarse bureaucratie! Dat hebben ze vast van de Oostenrijkers geleerd!"

Lange traditie

Inderdaad, de 400 jaar Habsburgse overheersing heeft zijn sporen nagelaten in Hongarije. Het communisme sloot voor wat dat betreft goed aan bij de traditionele Habsburgse politieke cultuur. De neiging om vast te houden aan eenmaal ingesleten gewoonten is groot. Het is zeer menselijk. Zo kan je verklaren, dat Hongarije ook anno 2007  een vrij bureaucratisch land is. Van de werkende bevolking van 4,2 miljoen op 10 miljoen inwoners, zijn er maar liefst achthonderdduizend ambtenaren. Dit grote en kostbare openbaar bestuur is een zware last.  

Je bent veel tijd kwijt in Hongarije om iets te regelen en je moet overal zelf achteraan. En, je moet bij alles tientallen formulieren invullen. Dit stimuleert de corruptie. Wat doe je als een Hongaarse gemeente ambtenaar, die je bouwvergunning behandelt, de vraag stelt: "Wilt u een behandeling van twee weken of van zes maanden?" -  zoals onlangs met een goede Nederlandse kennis van me gebeurde. De Nederlander snapte er eerst niets van. Hij begreep het slechts toen zijn tolk uitlegde, dat dit een kwestie van een enveloppe met wat geld was. Dit zou helpen om de behandeling van zijn bouwvergunning te versnellen. Ja, deze kleine corruptie is bij veel Hongaren verankerd. Dit wil echter niet zeggen dat de mensen er geen hekel aan hebben, dat zij er niet van af willen.        

Of Hongarije ideologisch nu rechts of links zou zijn, we zouden in het gedrag van de mensen op allerlei terreinen van het leven - zoals bureaucratie, ontzag en angst voor de autoriteiten of het onzorgvuldig omgaan met het nemen van een ziektekostenverzekering - steeds veel herkennen uit vroegere tijden. Onder het communisme trad de staat bevoogdend maar ook verzorgend op. Nu ben je meer op jezelf aangewezen. Dit is voor veel mensen pijnlijk en veel mensen kunnen zich niet zomaar losmaken van het eigen verleden. Mentaliteitsverandering is een lang proces. Toch moet die er komen, want de toekomst van Hongarije ligt in de Europese Unie.  

>>>> Auteur: Mária Ballendux-Bogyay 
>>>> Gepubliceerd in: Hongarije in Zaken nr 4 juli 2006 
{moscomment}

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije