Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Nostalgie naar een Hongaarse tram

Blauwe tramWoensdag 4 februari 2009 - Als we elkaar zien, vraagt één van mijn buren, een aardige oudere heer: ‘U bent toch in Boedapest geboren, niet waar? Als ik met u praat, moet ik aan de Boedapester tram denken'. En dan vertelt hij de meest verschillende verhalen over een blauwe tram, die tussen 1888 en 1961 tussen Hillegom, Leiden, Haarlem, Zandvoort en Amsterdam reed.

Lees meer

Bureaucratie heeft diepe wortels

BureaucratieZaterdag 1 juli 2006 - Rob, een van mijn buren, kwam dit jaar in januari in Boedapest aan met het plan om drie jaar in de Hongaarse hoofdstad te blijven werken. "Een prachtige stad" - vertelde hij me, toen hij vorige week even thuis was in Nederland. "Maar,"ging hij verder, "het was winter en bitter koud en ik had in Hongarije allerlei vergunningen nodig om mijn werk daar te legitimeren. Op een dag was het weer eens zover dat er een vergunning gehaald moest worden. Voor het betreffende gebouw stond een lange rij van wachtenden.

Lees meer

Örült vagy ?rült ? (Was blij of is hij gek?)

Zondag 20 januari 2008 - De meeste vreemde talen bieden een houvast aan de student: of de woorden, of de uitspraak of de grammatica. Maar niet de Hongaarse taal. Vaak vertellen buitenlanders dat veel Hongaren het leuk vinden om te horen dat hun taal echt moeilijk is om te leren. Dikwijls heb ik al van mijn Hongaars studerende Nederlandse cursisten gehoord, dat als ze met Hongaren Hongaars beginnen te praten, ze vaak het antwoord krijgen: “Je hebt zeker Hongaarse familie?”  “Nee, dat heb ik niet." “ In dat geval moet je wel een talenknobbel hebben.”

Lees meer

De Juliana School in Boedapest

Juliana SchoolZaterdag 1 juli 2006 - Wist u dat de allereerste Juliana  School niet in Nederland maar in 1926 in Boedapest is opgericht? Maar waarom juist in Hongarije? Hoe is dat gekomen?

Dit heeft alles te maken met de zogenoemde "kindertreinacties" aan het begin van de twintigste eeuw. De eerste wereldoorlog had Hongarije verarmd. Het land verloor toen tweederde van haar grondgebied. Hongarije, ooit voorraadschuur van Europa, leed na de oorlog honger, in het bijzonder de kinderen.

Lees meer

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije