The food and wine lover's guide to Hungary
Engelstalige Culinaire gids voor Boedapest en Hongarije.
In heel Midden-Europa is een gastronomische renaissance gaande en Hongarije timmert daarbij lekker aan de weg. In Boedapest en directe omgeving is daarvan het meeste te genieten. Koks, banketbakkers, wijnmakers en ambachtelijke producenten maken een energieke vertaalslag naar deze tijd. In steeds meer restaurants wordt 'nieuw' gekookt, - met respect voor oude Hongaarse wortels -, goede wijnen zijn overal verkrijgbaar en gastronomische festivals worden in het hele land georganiseerd.

Tijdens zijn onderzoekingstochten in het Hongarije van de jaren negentig deed Kees Bakker ook veel zigeunerdorpen in het noorden van Hongarije aan. Daar in het dorp Fulokércs ontmoette hij Ágnes Horváth, een vrouw die nog precies zo kookte als haar moeder, oma en de generaties daarvoor. Samen met Ágnes tekende hij de recepten uit de Hongaarse zigeunerkeuken op. Recepten die zo elementair zijn als het leven van de zigeuners op het platteland zelf. Vanuit een beperkt assortiment aan voedingsmiddelen, aardappelen, bonen, kool, wortel, meel, eieren, melk en weinig vlees wordt toch een gevarieerd menu samengesteld waarin natuurlijke smaken vooropstaan.