• Home

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Meimaand: Márai Marathon!

Marai-Maraithon3Dinsdag 6 april 2010 - Gedurende vier weekenden in de maand mei loopt de 'Márai Marathon', een serie voorstellingen geregisseerd door Ursul de Geer, in vier Nederlandse schouwburgen.
De Hongaarse schrijver Sándor Márai (1900-1989) werd in 1998 in Nederland met de uiterst succesvolle uitgave van het boek 'Gloed' herontdekt. Het succes van dit boek werd nog overtroffen door de toneelversie van Gloed in 2002. In de bewerking van Ger Thijs en onder regie van Ursul de Geer, werd het stuk met Eric Schneider in de hoofdrol, een memorabele voorstelling die werd bekroond met de NRC Toneelpublieksprijs.

Nadat gebleken was hoe goed het werk van Márai zich leent voor het theater, werden ook de boeken 'Kentering van een huwelijk' en 'De gravin van Parma' bewerkt tot voorstellingen en op toneel gebracht. Naast de regies van deze producties heeft Ursul de Geer ook de toneelvertelling 'Bekentenissen' gemaakt over het leven en werk van Márai, gebaseerd op de autobiografische roman 'Bekentenissen van een Burger'.

Ursul-Thomas-B2Voor de vele bewonderaars van Sándor Márai, maar vooral als eerbetoon aan deze Hongaarse meester, wordt in mei 2010 de Márai Marathon gehouden. Deze Márai Marathon wordt slechts 8 keer in totaal gehouden, alleen in de vier grote steden.

In de middag en in de avond worden 'Gloed' en 'Kentering van een huwelijk' in vrijwel de oorspronkelijke bezetting gespeeld en zal er ook een literaire ontmoeting zijn tussen Ursul de Geer en Sándor Márai. Verder zal de Márai Marathon worden opgeluisterd met film- en Dvd-fragmenten over Márai en zijn werk. Ook is er een tentoonstelling, is er mogelijkheid om boeken te kopen, valt er Hongaars te eten en is de Hongaarse wijn die in 'Kentering van een huwelijk' wordt beschreven te drinken.  

 

De voorstellingen:
Kentering van een huwelijk  Met Will van Kralingen, Huub Stapel, Saskia Temmink en Just Meijer
Gloed  Met Eric Schneider, Dries Smits en Henny Orri
Bekentenissen  Ursul de Geer verzorgt een lezing over Sándor Márai
Regie  Ursul de Geer
Speeldata:
za 1 & zo 2 mei 2010  De Koninklijke Schouwburg
za 8 & zo 9 mei 2010  Stadsschouwburg Utrecht
za 15 & zo 16 mei 2010  Rotterdamse Schouwburg
za 22 & zo 23 mei 2010  Stadsschouwburg Amsterdam

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije