• Home

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Pécs, Ein Reise- und Lesebuch, liefde op de valreep

pecsff-1-aWoensdag 12 januari 2011 - Het is nu 2011 en voor de stad Pécs is het jaar 2010 als culturele hoofdstad van Europa voorbij. Veel bezoekers zijn inmiddels van deze stad gaan houden. Op de valreep van 2010 verscheen er nog het boek Pécs , ein Reise- und Lesebuch van Wilhelm Droste und Éva Zádor. Voor liefhebbers van Hongaarse literatuur en mensen die Pécs toch al in hun hart gesloten hebben, maar ook voor reizigers die op een andere wijze dan via de gangbare reisgidsen deze boeiende stad willen leren kennen, is het boek een bron van leesplezier en informatie. Dit boek zal de wens om Pécs (nog) eens te bezoeken ook zeker oproepen.

Met onregelmatige regelmatigheid verschijnt onder hoofdredactie van Wilhelm Droste, verbonden aan het Goethe Institut in Budapest, al elf jaar lang een cultureel tijdschrift: Drei Raben/Három Holló. Een altijd weer omvangrijk, alles behalve glossy, blad vol artikelen over steeds een ander Hongaars thema. Juist door de eenvoud van de uitgave, simpel papier, zwart-wit fotografie en illustraties, is het in het oog springend .

pecsff-2De bedoeling was om dit jaar een editie geheel aan Pécs te wijden, maar uiteindelijk ontstond een 388 pagina's tellend en met veel foto's geïllustreerd boek vol bijdragen van onder andere Peter Esterházy, György Konrád, Ingo Schulze, János Pilinszky, Orsolya Karafiáth, Lajos Kassák, Márta Józsa en vele anderen, waaronder ook een tekst van de Nederlandse Frouke Schouwstra. Een groot deel van de foto's in het boek werd gemaakt en geleverd door haar partner Eddy Smid.

Het boek wil, zo zegt samensteller Droste, niet leiden maar verleiden. "Pécs heeft, ondanks de negatieve pers van de laatste tijd, het verdient het om bezocht te worden. We wilden weg van het katastrofale beeld en de beroerde politieke berichten en de lezer een positief beeld erover laten zien. Want eindelijk is Pécs uit de lange schaduw van Boedapest te voorschijn gekomen, en dat is terecht", aldus Droste in een interview met de Budapester Zeitung.

De teksten tonen Pécs van een heel persoonlijke kant en laten zien hoe velen de stad veranderd en beïnvloed hebben. Zo bevat het bijvoorbeeld gedichten van Janus Pannonius, de meest bekende middeleeuwse Hongaarse dichter die tevens bisschop van Pécs was, maar ook van de dichter Nikolaus Lenau naar wie, hoewel hij niet in Pécs werd geboren en er ook niet leefde, wel het 'Huis van de Duits-Hongaren' genoemd is. Het boek bestaat voor een derde deel uit nieuwe teksten die speciaal voor deze uitgave zijn geschreven.

De verbinding van teksten over kunst, geschiedenis, architectuur, film en literatuur maakt het boek zo veelzijdig en bijzonder. Deze mengeling van essays, journalistiek werk en poëzie levert een heerlijk bladerboek op. De reis door de tijd maakt je bewust van de eeuwige veranderlijkheid in wat mensen bouwen en hoe mensen leven. Het boek is, net als de stad zelf, in al zijn verscheidenheid een prachtig samenhangend geheel en zal zijn waarde nog lang behouden ook nadat het illustere jaar 2010 ten einde is.

Pécs , ein Reise- und Lesebuch
Arco Verlag, Wuppertal 2010, ISBN 978-3-938375-35-8.
Prijs: € 22,- / 4900 Huf
In Hongarije o.m. verkrijgbaar bij:
Boedpest:
Írók Boltja 1061 Budapest, Andrássy út 45., Ráday Könyvesház 1092 Budapest, Ráday u. 27., Literaturmuseum Petőfi 1053 Budapest, Károlyi Mihály u. 16.
Pécs:
Corvina Könyvesbolt 7621 Pécs, Széchenyi tér 8., Sajtópont-Pécs 7621 Pécs, Ferencesek u.1.
pecsff-a pecsffcover pecsffmuur

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije