Hongaarse architectuur, gebouw van de maand

fiumei4-aDonderdag 13 januari 2011 - De stroming in kunst en architectuur die vanaf eind negentiende eeuw tot ongeveer het begin van de Eerste Wereldoorlog duurde, wordt in Hongarije aangeduid met de overkoepelende term 'Szecesszió'. In Oostenrijk werd die stroming 'Wiener Secession' genoemd. In heel Hongarije, ook in de gebieden die na 1920 niet meer tot Hongarije behoren, zijn vele prachtige markante gebouwen en huizen te vinden die door tientallen architecten in die periode zijn ontworpen.
 
Boedapest staat er vol mee, maar ook in kleinere steden zoals Pécs, Kecskemét, Szeged en de nu Roemeense steden Arad en Temesvár is deze architectuur te bewonderen. De meest bekende architect uit die tijd is natuurlijk Ödön Lechner, zijn Museum voor Toegepaste Kunst in Boedapest is het schoolvoorbeeld van de Hongaarse Szecesszió.

OTI_BudapestOp de Nederlandse website SZIA.nl is er sinds oktober elke maand een 'Gebouw van de maand' te bekijken. Met goede informatie over de architect en het gebouw zelf, maar ook met foto's van exterieur en interieur en met details die voor de gewone voorbijganger vaak onopgemerkt blijven. Niet alleen wordt de periode Szecesszió behandeld, de website strekt zich ook uit naar stijlen zoals het Bauhaus en de Nieuwe Zakelijkheid.

Het 'Gebouw van de maand januari 2011' is het OTI székháza in Boedapest.

Kijk ook verder op de site zoals naar een ander, veel minder bekend, gebouw van Ödön Lechner: het Szent László Gimnázium.

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije