Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Vertaalengel voor Hongaarse Dóra Károlyi

Karolyi_Dora-aMaandag 5 maart 2012 - Jaarlijks wordt door de Vereniging van Letterkundigen (VvL) de 'Vertaalengel' uitgereikt aan een persoon of instantie die zich heeft ingezet voor het vertaalvak. Dit jaar werd de Hongaarse Dóra Károlyi verkozen voor deze prijs. Maandag 5 maart werd de prijs uitgereikt in de Balie in Amsterdam tijdens de 'Vertaalslag Avond'.

karolyidoragrDóra Károlyi was tot voor kort directeur van het Hongaarse Boekenfonds (MKA) Naast het ondersteunen van schrijvers in Hongarije zelf, richtte dit fonds zich ook op vertaling van Hongaarse literatuur. Sinds de oprichting in 1992 werden vele Hongaarse schrijvers, zoals Kosztolányi, Eszterházy en Márai tot aan de meer moderne schrijvers zoals György Dragomán, bekend in het buitenland en ook in Nederland en Belgiё.

Helaas werd eind vorig jaar bekend dat het MKA geen subsidie meer zou ontvangen en daarom moest worden opgeheven. Het Ministerie van Cultuur gooide het erop dat er bezuinigd moest worden, andere bronnen denken dat het in de lijn ligt van de regering om culturele en maatschappelijke organisaties voortaan centraal aan te sturen. Een deel van de taken van het MKA is dan ook ondergebracht in het Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), dat veel nauwer aan de staat gelieerd is dan het MKA was.

Mari Alföldy, literair vertaler Hongaars-Nederlands, die Dóra Károlyi heeft voorgedragen: "Dóra is een instituut. Met haar enthousiasme heeft zij in belangrijke mate bijgedragen aan de successen van de Hongaarse literatuur in de wereld. Ze stond altijd voor de vertalers klaar."

Dóra Károlyi kan gelukkig haar werk wel voortzetten, ze werkt nu voor het PIM, maar onder heel andere condities en met een te verwaarlozen budget. In de komende jaren kunnen we dan ook weinig nieuwe vertaalde Hongaarse boeken tegemoetzien. De 'Vertaalengel' wordt mede daarom door de jury van de Werkgroep Literair Vertalers van het VvL aan Dóra Károlyi uitgereikt om haar een extra hart onder de riem te steken.

>>>> TdS

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije