Hongarije weer overspoeld door Holland Tsunami

htsunam-kleinVrijdag 9 maart 2012 - Vier jaar geleden ging in Boedapest de theatervoorstelling 'Holland Tsunami' van theatergroep Space in première. Wat zou er gebeuren als Nederland door de zee overspoeld zou raken en Hongarije 16 miljoen Nederlanders op de vlucht voor het stijgende water zou moeten opvangen?

Nu is het huidige politieke klimaat in Hongarije wel net even anders dan toen, dus het is de vraag of Hongarije nog wel het beloofde land kan zijn. Op cultureel gebied wordt het er in ieder geval niet vrolijker op. De voorstelling 'Holland Tsunami' wordt begin april 2012 gespeeld in Trafó, een van die goede culturele instellingen in Hongarije die door de huidige politiek gedwongen wordt een nieuwe directeur aan te stellen die meer in de lijn van de regering en het gemeentebestuur werkt. Datzelfde gebeurde ook al met het Új Szinház en op een andere manier met de Gödör Klub, daarvan werd plots het contract zonder goed gefundeerde argumenten niet verlengd. Misschien is dus het maar beter om snel die hoge berg Ararat in de Flevopolder neer te zetten. Dan kunnen de 'vrijdenkende en veeleisende Nederlanders' daar bij elkaar kruipen als de zondvloed over Rutteniё komt.

Naast 'Holland Tsunami' speelt Space in april ook de voorstelling 'The Cloud' in Trafó, Boedapest.

>>>>  Holland Tsunami
>>>>  1,2 & 7 april 2012
 Verschillende aanvangstijden, kijk op: Trafó
>>>>  The Cloud
>>>>  4, 5 & 6 april 2012
 Op 4 april 2 voorstellingen, kijk op: Trafó
 

htsunam-grWat gebeurt er als Nederland een probleemgebied wordt? Hoe reageren de Hongaren op de komst van de vrijdenkende en veeleisende Nederlanders? Doordat de Nederlanders nu in een afhankelijke positie zitten, zijn de rollen omgedraaid. Kan Hongarije deze kans aangrijpen en meer respect afdwingen in Europa? Lukt het de Nederlanders om te integreren in Oost Europa?

'We staan voor een Europese reddingsoperatie die zijn weerga niet kent. Wij moeten in een maand tijd een volledige evacuatie voor elkaar krijgen van 16 miljoen mensen. Dit betekent meer dan 170.000 mensen per dag. Daarnaast blijft het probleem dat we niet weten waar we ze moeten laten, aangezien maar één land bereid is Nederlanders op te vangen. Zeker omdat de kans gering is dat men ooit terug zal keren naar het land van herkomst.' Uit: weblog www.dangerzone.nl

Holland Tsunami vertelt het verhaal van vertrek, reis en aankomst. De voorstelling belicht de wederzijdse verwachtingen, de eerste indrukken en de nabije toekomst van de twee volkeren-in-fusie. Het publiek bevindt zich op een station. Wat betekent het om een vluchteling te zijn? Klopt het dat je pas echt kunt beseffen wat je hebt als je het verliest? In de Hongaarse versie van de voorstelling, die in maart 2008 in Boedapest in première ging, lag de nadruk op het opvangen en verwelkomen van de 16 miljoen Nederlandse vluchtelingen. De reacties, adviezen en vragen van het Hongaarse publiek zijn vastgelegd op video en worden nu aan het Nederlands publiek getoond. Met behulp van deze videoboodschappen probeert Space het Nederlands publiek te troosten, maar ook voor te bereiden op de aanstaande ramp, de identiteitscrisis die hiermee gepaard gaat en de inburgering in hun nieuwe thuisland. Het publiek vertegenwoordigt de Nederlandse bevolking en doet actief mee.

Door in te zoomen op dit gefantaseerde rampscenario legt SPACE de ziel van de twee landen bloot. Holland Tsunami is een kijkoperatie over nationale identiteit en de angst om die te verliezen. De voorstelling behandelt zaken als het imagoprobleem van de nieuwe EU landen en de zelfingenomenheid van het Westen op een luchtige en poëtische manier. Deze complexe thema's worden teruggebracht tot menselijke proporties.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929