Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Straatmuzikant breekt door op tv

kfDonderdag 29 maart 2012 - In onderdoorgangen voor voetgangers en in hallen van metrostations in Boedapest kon je vaak genieten van muziek gespeeld door straatmuzikanten. Sinds vorig jaar zomer is dat minder geworden, een gemeentelijke verordening verbiedt het spelen op die locaties. Afgelopen zaterdag ontroerde een van de beste straatmuzikanten zowel jury als publiek in het tv programma 'Csillag Születik'.

Ferenc Kárpule is violist en speelt al jaren in de onderdoorgang bij het metrostation 'Ferenc körút'. Sinds vorig jaar heet dat station 'Corvin negyed'. Keurig gekleed in pak met stropdas speelt hij daar urenlang achter elkaar, vooral klassieke muziek, maar ook wel filmmuziek en andere stijlen. Publiek is in de drukke onderdoorgang gegarandeerd aanwezig, regen of sneeuw deert hem niet en de akoestiek is zo goed dat je het idee hebt alsof de muziek uit alle hoeken van de onderdoorgang komt. Als je tijd hebt, blijf je beslist staan luisteren. De tengere Ferenc, eenzaam staand in die enorme grote ruimte, zuigt je dan mee in zijn concentratie. Maar volgens kenners speelt hij wel regelmatig vals. Voor nog betere violisten moet je in de onderdoorgangen bij de metrohaltes Blaha en Astoria zijn, daar strijken twee muzikanten samen hun viool.

Vorig jaar richtte Ferenc een organisatie op om straatmuzikanten samen te brengen, hun belangen te behartigen en om beter te kunnen onderhandelen met de gemeente. Straatmuzikanten hebben sinds de verordening vorig jaar het erg moeilijk hun brood te verdienen en ook worden ze door de politie niet altijd even vriendelijk behandeld. Aan de andere kant blijkt dat het goed geld verdienen is met musiceren op straat zonder dat daar belasting over betaald wordt. Sommigen vinden ook dat Ferenc een baan als muzikant moet gaan zoeken, maar Ferenc speelt liever in de onderdoorgang, dat verdient meer dan als violist in een orkest.

Op advies van vrienden heeft Ferenc zich aangemeld voor de talentenjacht op tv, om publiciteit te geven aan de situatie van straatmuzikanten en om zich zelf te promoten nu hij niet meer zoveel op straat kan verdienen. Zaterdag kreeg hij met een deel uit de filmmuziek van 'Schindlers's list' in ieder geval het publiek in de tv studio en de kijkers thuis helemaal plat.

 

http://www.youtube.com/watch?v=XgdURjhVuZY

   
>>>>  TdS

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije