Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Rubik Kubus in felle kleuren in de Donau

rbmzVrijdag 6 april 2012 - In 2009 bedacht Péter Radnai dat het mooi zou zijn als er in Boedapest een museum zou komen voor de intellectuele prestaties die er in de 1100 jaar Hongaarse geschienis gedaan zijn. Vorige week vrijdag werden de plannen voor dit museum gepresenteerd, en als alles lukt komt er een gebouw in de vorm van een Rubik kubus in de Donau te staan.

In de afgelopen twee jaar zijn de ideeёn van Radnai, voormalig hoofdredacteur van de Hongaarse Playboy, samen met de uitvinder van de kubus Ernő Rubik, het hoofd stedelijke ontwikkeling Balázs Fürjes en diverse specialisten op het gebied van architectuur verder ontwikkeld. De Rubik Kubus is wereldwijd bekend en staat daarom symbool voor het nieuwe museum. In verschillende speeches die vorige week werden gehouden, en in artikelen over deze plannen in de media, lag veel nadruk op die 1100 jaar geschiedenis en op de uniciteit van Hongarije als eiland in Europa, afgesloten door haar taal en daardoor gedwongen tot creativiteit en het ontwikkelen van wereldberoemde uitvindingen.

Wie gaat dit betalen?

Hoewel de locatie voor het museum is gekozen - een nog te maken eilandje in de Donau bij de Rákoczi híd aan de Buda zijde -, is het nog niet helemaal zeker of dat het daar ook komt te staan. Ook zal er nog een internationale prijsvraag worden uitgeschreven waarvoor architecten hun ontwerp kunnen inzenden. De start van de bouw is gepland voor 2014 en in 2017 zou het museum haar deuren kunnen openen. De financiering is nog niet rond, hoewel de regering en de gemeente Boedapest zeggen daar alles voor te gaan inzetten. Als de extra financiering niet uit een Europese potje kan, wat zeer reeёl is, staat de Hongaarse regering klaar om uit eigen middelen bij te springen, aldus Balázs Fürjes op de persconferentie.

Landmark voor de stad

Premier Viktor Orbán was aanwezig bij de presentatie van de plannen, hij liet weten nauw samen te gaan werken met Ernő Rubik en de anderen om het museum van de grond te krijgen. Het gebouw zal een landmark worden voor Boedapest, op een eilandje in de Donau dat dan symbool staat voor die uniciteit van Hongarije. Enige prestige voor de huidige regering hangt er dus ook aan dit project. Want die intellectuele prestaties zouden toch ook in een vleugel van het Nationale Museum kunnen worden ondergebracht, of in het nog steeds niet in gebruik genomen cultureel centrum 'De Walvis', schuin tegenover aan de Pest zijde van de Donau. Maar een nieuw en opvallend gebouw is blijkbaar nodig om het 'Nieuwe Hongarije' zichtbaar te maken.

Blok aan het been

Het museum zal zeker een mooi en beroemd gebouw worden, en ook een goede aanvulling voor de wijk in Buda waar het komt te staan. Daar zijn niet ver van de Technische Universiteit ook verschillende telecom- en IT-bedrijven gevestigd en instituten voor wetenschap. Maar of de aantallen bezoekers gehaald zullen worden om het museum te kunnen exploiteren op lange termijn is de vraag. Niet alleen vanwege de niet zo goed bereikbare locatie, maar ook omdat het vaag blijft welk museumbeleid gevoerd gaat worden en of de collecties wel interessant genoeg zullen zijn. Wat zijn die 'intellectuele prestaties', en welke komen er in welke vorm in het museum? De Kubus kan wel eens een blok aan het been worden. Nu in de gehele culturele sector zwaar wordt bezuinigd en vele museummedewerkers en conservatoren ontslagen worden, zal het de komende jaren niet eenvoudig zijn om de portemonnee te blijven trekken.

>>>> Nieuwsbulletin op ATV, met aan het eind een korte computeranimatie van het museum

>>>>  TdS









Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije