Jan Kennis krijgt Hongaarse cultuurprijs

JkWoensdag 9 mei 2012 - De Nederlander Jan Kennis, cultureel attaché aan de Nederlandse ambassade in Hongarije vanaf 2005 tot in 2010, krijgt vrijdag 11 mei de Pro Cultura Hungarica Prijs uitgereikt op de Hongaarse ambassade in Den Haag. Deze prijs wordt aan Jan Kennis toegekend vanwege zijn inzet in de samenwerking tussen Nederland en Hongarije op cultureel gebied.

Met het uitreiken van de Pro Cultura Hungarica Prijs werd in 1991 gestart en op een aantal jaren na werd die bijna elk jaar aan buitenlandse personen, die of voor de Hongaarse cultuur of voor de culturele samenwerking tussen Hongarije en het buitenland van grote betekenis waren, toegekend. 

Deze toekenning is juist zo bijzonder omdat Jan Kennis binnen de Hongaarse culturele sector zeker niet altijd onomstreden was. Zijn bevlogen en directe manier om kunst en cultuur te stimuleren en processen in gang te zetten viel niet bij alle Hongaren in goede aarde. Zijn uitspraken onder de noemer 'Operatie Paprika' , geїnspireerd op de 'Actie Tomaat', waarin hij kritisch was over de behoudende Hongaarse cultuursector die te weinig vernieuwende samenwerking zocht met het buitenland, maakten veel Hongaarse tongen los. Maar de prijs, die door de Hongaarse regering wordt toegekend, geeft aan dat zijn werk, en ook zijn kritiek, nu wel degelijk zeer gewaardeerd wordt.

In de jaren dat hij in Hongarije woonde en werkte nam Jan Kennis samen met anderen in de culturele sector veel initiatieven, en was hij onder meer de drijvende kracht achter cultuurfestivals zoals LOW, Nincs Lehetetlen en de Nederlandse bijdragen tijdens Pécs Culturele Hoofstad. Eind mei dit jaar vertrekt Jan Kennis naar New York, hij is benoemd tot Nederlands cultureel attaché in de Verenigde Staten.

>>>> Lees meer over het werk van Jan Kennis in Hongarije: Culturele Kennis vertrekt uit Hongarije

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije