Parno Graszt speelt de soundtrack van het leven

Parno Graszt plakatWoensdag 30 januari 2013 - Het duurt nog wel eventjes, maar zet de datum maar vast in de agenda. Want op vrijdag 12 april treedt Parno Graszt in het Nederlandse Veenendaal op. Ze komen op uitnodiging van de 'Nederlandse Stichting Vakaró voor Komló' die jonge Roma helpt bij hun studie en het ontwikkelen van een zelfstandig bestaan.


parnograsztgrpDe titel 'concert' dekt de lading niet helemaal, een voorstelling van Parno Graszt (Wit Paard in de Roma taal) is veel meer dan een muziekuitvoering. Wie ooit de documentaire uit 2004 zag die door regisseur Sándor Silló samen met het Hongaarse MTV en de Britse BBC over de band werd gemaakt, of een optreden van hen heeft bijgewoond, weet wat we bedoelen. Een concert van Parno Graszt is als de 'soundtrack' van het dagelijks leven van menig Roma in Hongarije. Leven, liefde, dood, verdriet, feest, vriendschap en conflicten, alles wat hun leven kleur geeft wordt bezongen zoals het wordt beleefd: puur en authentiek.

 

Parno Graszt - Poster

Parno Graszt is de crème de la crème van de Hongaarse zigeunermuziek. De meeste mensen associëren Hongaarse zigeunermuziek meestal met een stel weemoedige violen en een cimbalom. De meer volkse variant, de muziek van Parno Graszt is bij het grote publiek buiten Hongarije een stuk minder bekend. Hun instrumentarium bestaat uit akoestische gitaren, contrabas, tambura, accordeon, lepels, melkkannen en vocale improvisaties ('de mondbas'). Het geluid van Parno Graszt vindt zijn wortels in de traditionele muziek van de Roma uit Noord-Oost Hongarije. Dat wat Parno Graszt uniek maakt is dat het om gewone dorpsmensen gaat die al generaties lang op dezelfde manier muziek maken. Het zijn geen geschoolde muzikanten, maar hebben allen de muziek met de paplepel meegekregen. En dat laten ze ook horen en zien met een ongelooflijke drive.

De groep, bestaande uit negen muzikanten, woont in het dorpje Paszab. Een erg arme streek met een enorme werkloosheid. Door het geven van concerten proberen de muzikanten in hun levensonderhoud te voorzien. De muziek van Parno Graszt is voor heel veel Roma in Hongarije en daarbuiten een begrip, en het is een 'must' voor alle liefhebbers van de oorspronkelijke zigeunermuziek.

>>>> Locatie: The Shelter, Industrielaan 24, 3903 AD Veenendaal
>>>> Datum: Vrijdag 12 april 2013
>>>> Entrée: € 25,- incl. 2 consumpties 
>>>> Voorprogramma: Roman Krok - 19.45 uur
>>>> Aanvang concert: 20.30 uur
>>>> Informatie/tickets: Stichting Vakaró voor Komló
>>>> Website: Parno Graszt

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=E0uyIVXcAl0

 

http://www.youtube.com/watch?v=nKeIAG4wQgU

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije