Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Servische Religieuze Kunst, expositie en concert in Brussel

sz-klDinsdag 5 februari 2013 - Al eeuwenlang wonen er Serven in Hongarije. Vanaf de veertiende eeuw trokken ze naar het noorden om zich in Hongarije te vestigen, en vooral in de achtiende eeuw kwamen er zeer veel Serven heen, waaronder handelaren en ambachtslieden. Onder meer de dorpen in de Donauknie, de stad Buda, maar ook Pest, waren populaire woonplaatsen voor de Serven.

Van de Servische cultuur in Hongarije is overal wat terug te vinden, maar het zijn de vooral de Servische kerken die het meest in het oog springen. In Boedapest is er bijvoorbeeld op de hoek van de Veres Pálne utca en de Szerb (Servische) utca in Pest, naast de Váci utca, een zeer bekende kerk te vinden. En in Buda, in de wijk Tabán vlakbij de Erzsébet híd, staat er ook een. 

Het toeristenstadje Szentendre ten noorden van Boedapest heeft een zeer belangrijke rol in de Servisch-Hongaarse cultuur, het is de zetel van het Servisch Orthodoxe Patriarchaat in Hongarije en er is ook het Servisch Religieus Museum te vinden.

Een deel van de collectie aan kunstschatten van dit museum in Szentendre is vanaf 13 februari te zien in het Balassi Instituut in Brussel. Deze expositie toont de ontwikkeling van Servische, vooral religieuze, kunst, die zowel in steden als op het platteland in de achttiende en negentiende eeuw in Hongarije werd gemaakt.

szefrmOp 13 februari om 19.30 uur wordt de tentoonstelling geopend met speeches van Hongaarse en Servische hoogwaardigheidsbekleders en zal het Szent Efrém Zenékar onder meer Byzanthijnse en Servisch Orthodoxe religieuze liederen zingen.

Meer informatie over de openingsavond en het concert:

>>>> Balassi Institute Brussels

Meer over de expositie, van 13 februari tot 8 maart 2013

>>>> Serbian religious art in Hungary

 

>>>> Redactie HV

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije