Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaarse filmwereld op sterven na dood

ura-a-klWoensdag 6 februari 2013 - In de Uránia bioscoop, een van de allermooiste van het land, bleef het afgelopen weekend vreemd stil onder het rijk bewerkte plafond van de grote zaal. Maar buiten was er meer te doen. Acteurs, regisseurs en cameralieden demonstreerden zaterdag daar voor de deur tegen het beleid van het Hongaars Filmfonds en de Hongaarse regering.

Sinds de oprichting in 1965 ging er geen jaar voorbij, maar nu was het voor het eerst in de lange geschiedenis van het Hongaarse filmfestival 'Filmszemle-Filmschouw' dat het afgelast moest worden. In anderhalf jaar tijd is er namelijk geen enkele nieuwe film uitgekomen. Het totaal uitgeholde subsidiesysteem en een veranderde toewijzing van gelden zorgden ervoor dat er geen film meer te maken viel, geen speelfilms, geen kortfilms en ook geen animatiefilms.

Niet alleen zijn er geen films uitgekomen, ook zitten ruim duizend mensen uit de filmindustrie momenteel zonder werk. Eind 2010 besloot de Hongaarse regering om de geldkraan naar het Hongaarse Fonds Bewegend Beeld (MMK) dicht te draaien, en dat was de genadeslag voor de Hongaarse filmindustrie. Jaarlijks kwamen er 20 tot 25 films uit. Volgens Béla Tarr, een van de beroemdste Hongaarse filmregisseurs, heeft de opvolger van het MMK, het Hongaars Filmfonds, echt alles naar zich toegetrokken en kunnen ze met hun eigen nieuwe regels bepalen wie wel of geen geld krijgt.

vandrwDe Hongaars-Amerikaanse Andy Vajna, filmproducer in Hollywood van onder meer films zoals Rambo, Terminator, Basis Instinct en Evita werd begin 2011 benoemd tot voorzitter van dat Filmfonds. Vajna liet naar aanleiding van de demonstratie voor de Uránia bioscoop weten dat er op dit moment vijf films min of meer klaar staan en dat dit jaar nog zes films gedraaid gaan worden. Maar ook vertelde hij een paar dagen later dat hij op het punt staat om ontslag te nemen, juist omdat het Filmfonds amper beschikking heeft over geld en nog erger, dat ook de filmsubsidies in het vervolg naar de Magyar Művészeti Akadémia (MMA) gaan. Die organisatie staat onder leiding van de conservatieve regeringsgezinde György Fekete. Het regeringsplan is dat de MMA alle cultuurgelden van de staat binnen zal krijgen, om het dan naar eigen inzicht te verdelen. Zodra dat gebeurt en Fekete het voor het zeggen krijgt, ziet Vajna geen rol meer voor zichzelf weggelegd.

   
>>>> Redactie HV  
>>>> Bron: diverse media  

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije