Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Pesti Vigadó in Boedapest weer open

pstvg-klDinsdag 18 maart 2014 - Het heeft erg lang geduurd, maar na tien jaar restauratie is het Vigadó in Boedapest eindelijk weer open voor het publiek. Vrijdag 14 maart werd de officiële opening verricht met de overdracht van een symbolische sleutel aan György Fekete, de huidige directeur van de MMA (Hongaarse Academie voor de Kunsten). Deze MMA gaat het Vigadó gebruiken als hoofdzetel en het beheer en de programmering verzorgen.

Het gebouw van het Pesti Vigadó (in Buda staat aan het Corvin tér de Budai Vigadó) stamt uit 1865 en werd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Na eerst slechts provisorisch opgeknapt te zijn, werd het gebouw, met een van de grootste concertzalen van de stad, na een grondige restauratie gedurende tien jaar in 1980 weer helemaal in gebruik genomen. In 2004 begon een nieuwe restauratieronde en een ingrijpende verbouwing. De restauratie van de buitenkant was twee jaar later al klaar, maar die van de binnenkant plus de enorme verbouwing, waardoor de oppervlakte vergroot werd, kwam vanaf 2007 door bouwkundige, financiële en beleidsmatige problemen voor jaren stil te liggen. Uiteindelijk, zoals vaker, kostte het allemaal veel meer geld dan was begroot. Pas toen het parlement in 2011 besloot dat de MMA het er voor het zeggen zou krijgen, en er nog flink wat extra geld ingepompt werd, kon de verbouwing weer worden opgestart. 

In het van binnen veel groter geworden gebouw kunnen nu ook tentoonstellingen worden opgezet. De eerste tentoonstelling is gewijd aan het leven en werk van de in 2011 overleden architect Imre Makovecz, tevens de oprichter van de MMA. Met György Fekete nu aan het hoofd, die net als Makovecz een - mild gezegd - nogal patriottische voorliefde heeft voor het historiseren en verchristelijken van de Hongaarse kunsten, zal de culturele programmering van het Vigadó zeker niet het meest vernieuwend worden. Maar volgens de Minister van Menselijke Bronnen, Zoltán Balog, wordt het Vigadó in de zorgzame handen van de MMA juist een 'thuis voor de vrije kunsten waar kunstenaars zich vrij kunnen voelen'. Daarom werd, aldus Balog, het gebouw ook precies aan de vooravond van 15 maart, de nationale feestdag waarop de vrijheidstrijd van 1848-1849 herdacht wordt, heropend.

>>>> Redactie HV
>>>> Bron: diverse media
budapest-vigado

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije