Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaarse fotografie van het nieuwe millenium

ngf-gg-klDonderdag 30 mei 2013 – Ruim twee weken geleden werd in de Nemzeti Galéria in Boedapest een fototentoonstelling geopend met ruim driehonderd kunstwerken van eenentwintig hedendaagse Hongaarse fotografen. Op een paar oude rotten in het vak na, zoals Péter Korniss, zijn de meesten van hen geboren in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, en nu in het nieuwe millenium behoren ze tot de top van de Hongaarse kunstfotografie.

De tentoonstelling is zeer mooi opgezet, de enorme hal en de daar omheen liggende zalen bieden veel ruimte aan de werken. Sommige fotografen hebben een eigen zaal, andere vullen naast elkaar de grote wanden. Een paar uur kun je zeker uittrekken om alle foto's en lichtkunstwerken te bekijken. Alles bij elkaar geeft deze expositie een goed overzicht van de Hongaarse kunstfotografie vanaf het jaar 2000, waaronder prachtig werk van Ákos Czigány, Tamás Dezső, Gábor Kerekes, Gábor Gerhes en de al eerder genoemde Péter Korniss.

ngf-aToch was er ook kritiek op curator Péter Baki, tevens directeur van het Hongaarse Fotografie Museum, omdat de echte jonge garde er niet vertegenwoordigd is. Helemaal hedendaags is de tentoonstelling dus niet te noemen. En er was meer kritiek, maar dan op de leiding van de Nemzeti Galéria. Omdat eerder gevraagde kandidaten om de opening te verrichten, schrijver Péter Nádas en dichter János Lackfi niet konden in verband met werk in het buitenland, koos de directeur van de Nemzeti Galéria, László Baán voor de staatssecretaris van Culturele Zaken, János Halász. Dat schoot een aantal van de kunstenaars in het verkeerde keelgat, vier van hen protesteerden tegen deze beslissing vanwege het cultuurbeleid van de huidige regering.

Fotograaf Pál Szacsvay wilde zelfs niet dat zijn werk tentoongesteld zou worden en een paar weken voor de opening kreeg het museum te horen dat ook de op hem betrekking hebbende pagina's in de catalogus verwijderd moesten worden. Een nieuwe druk is nu in de maak, met een nieuwe paginanummering. Ágnes Eperjesi liet haar werk wel hangen, maar zij protesteerde op de dag van de opening door een videoboodschap naar de staatssecretaris te sturen waarin ze vanuit haar ligbad met veel badschuim vertelde waarom ze niet kwam opdagen. Ze bleef liever lekker in haar warme badje liggen, dan met staatssecretaris János Halász in één ruimte te verblijven. Van grote invloed was het protest natuurlijk niet, het cultuurbeleid blijft zoals het is en de tentoonstelling staat echt als een huis.

Hungarian Art Photography in the New Millenium  
   
Nog tot 28 juli 2013  
Magyar Nemzeti Galéria, Paleis op de Burcht  
Ingang Gebouw C  
Entreé: 2400 HUF  
Open: Dinsdag t/m zondag - 10.00 tot 18.00 uur  
   

>>>> TdS

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije