Oude dromen, Nieuwe dromen: expositie Ata Kandó & Hellen van Meene

AtaKandó aklDonderdag 5 september 2013 - De van origine Hongaarse in Nederland wonende fotograaf Ata Kandó (Boedapest, 1913) viert deze maand haar honderdste verjaardag. In Culturele Buitenplaats Kranenburgh in het Noord-Hollandse Bergen, waar Ata Kandó woont, is daarom een tentoonstelling opgezet met een brede selectie uit haar werk gecombineerd met het werk van kunstfotografe Hellen van Meene (Alkmaar, 1972). Onder de titel 'Old dreams, New dreams' worden de twee fotografen, hoewel allebei uit een andere generatie en met verschillende werkwijzen, met elkaar verbonden door de droomachtigheid in hun beider werk.

AtaKandóAta Kandó woonde en werkte tot en met de Tweede Wereldoorlog in Hongarije, maar werkte ook een paar keer in Parijs en Barcelona. Na de oorlog kon ze dankzij de Hongaarse fotograaf Robert Capa in Parijs aan het werk bij het net opgerichtte Magnum Photo Agency waar ze in 1950 de Nederlandse fotograaf Ed van der Elsken ontmoette. Ze trouwden en vertrokken in 1954 naar Amsterdam, maar een jaar later verbraken zij hun relatie. Samen met haar kinderen trok ze naar Zwitserland. Daar maakte zij onder meer de fotoserie Dream in the Forest, die in 1957 in boekvorm werd uitgebracht. Bekender onder een breed publiek zijn de foto's die ze maakte van Hongaarse vluchtelingen aan de Oostenrijks-Hongaarse grens in 1956. Zij was daar om te helpen bij de opvang van deze vluchtelingen. Het fotoboek werd in 2006, vijftig jaar na de Hongaarse Opstand, opnieuw uitgegeven.

Ata Kandó werkte in de jaren zestig voor langere tijd in Zuid-Amerika waar ze de indianen in het Amazonegebied fotografeerde, maar waar ze zich ook actief inzette om te voorkomen dat de indiaanse stammen zouden uitsterven. Uit die periode stamt haar boek Children of the Moon. In 2001 kwam Ata terug naar Nederland. In de laatste tien jaar zijn in Nederland meerdere boeken met en over haar werk gepubliceerd. Een van die boeken is The Living Other over de relatie tussen mens en dier. Dit boek kwam tot stand in samenwerking met Diana Blok en Sacha de Boer. Afgelopen zondag 1 september opende Sacha de Boer samen met de Hongaarse ambassadeur Gyula Sümeghy de tentoonstelling in Kranenburgh.

De tentoonstelling Old dreams, New dreams is nog tot 27 oktober 2013 te zien in Kranenburgh.

>>>> Adres:  Hoflaan 26, 1861 CR Bergen NH
>>>> Open:  Behalve maandag alle dagen van 11.00 tot 17.00 uur
>>>> Entrée:  Tot 16 jaar gratis, volwassenen € 7,50,-
   Studenten, CJP € 2,50,- Museumjaarkaart gratis

Meer over Ata Kandó en haar werk: Atakando.com

Meer over Hellen van Meene en haar werk: Hellenvanmeene.com

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije