Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Urban Folk, Hongaarse moderne folklore te zien in Brussel

ds invit-aklWoensdag 11 september 2013 - Binnen het huidige Europa zou het volgens de 'Society of Hungarian Graphic Designers and Typographers' (MATT) steeds moeilijker worden om de eigen Hongaarse gebruiken te behouden. Daardoor verdwijnen, op clichématige stereotypen na, de folkloristische motieven ook uit beeld. Onder Hongaarse grafisch vormgevers en typografen werd daarom vorig jaar een wedstrijd gehouden om traditionele motieven en symbolen opnieuw neer te zetten in de context van vandaag en ze daarmee een actieve rol toe te kennen in de huidige communicatie. De expositie die uit de winnende ontwerpen werd samengesteld, is onder de naam 'Urban Folk' vanaf 17 september te zien in Brussel.

1273-aHet initiatief van het MATT komt eigenlijk een beetje als mosterd na de maaltijd, het moderne gebruik van folkloristische motieven is namelijk al een aantal jaren gaande. Als huisstijl van de Hongaarse publieke tv-zender MTV bijvoorbeeld, en in reclamecampagnes of verwerkt in logo's van diverse organisaties. Ook in de mode en zelfs op verpakkingen van levensmiddelen zie je dat de motieven op een meer modern gestileerde wijze veelvuldig worden gebruikt. Deze expositie zou dus ook beschouwd kunnen worden als een terugblik op wat er in de laatste jaren al is veranderd en ontwikkeld.

'Urban Folk', eerder dit jaar al in Boedapest en Bratislava, is nu in het kader van 'Design September Brussels' van 17 t/m 30 september te zien in het Balassi Instituut te Brussel. 

Maandag t/m donderdag: 10.00 tot 17.00 uur

Vrijag: 10.00 tot 14.00 uur

Zaterdag, zondag: gesloten

Op maandag 16 september om 19.00 uur vindt de opening plaats met aansluitend optredens van de folkbands Butterfly Effect en Vodku.

ds invit 

 

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije