Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Re-Painted Reality, expositie in Brussel

rpr-bibrusselWoensdag 5 februari 2014 - Het gebeurt niet vaak dat een aantal hedendaagse kunstenaars met een lichamelijke beperking hun werk met elkaar groots kunnen exposeren. In aansluiting op het Europese 'Programma Gelijke Kansen' werd drie jaar geleden in Hongarije een project opgezet om dit te realiseren. Deze zeer druk bezochte expositie was in 2012 te zien in de Magyar Nemzeti Galéria en vanaf 18 februari loopt die in het Balassi Instituut in Brussel.

ujrafestettEen rondgang langs de websites van een paar deelnemende Hongaarse kunstenaars laat zien dat het hier niet zomaar over wat simpele mond-of voetschilderijtjes gaat. Sommige van hen timmeren al jaren aan de weg en hebben exposities in Hongarije zelf, maar ook regelmatig in het buitenland. De gedachte achter het project 'Re-Painted Reality' komt misschien wat betuttelend over en je kunt je afvragen waarom die gevestigde kunstenaars eigenlijk zo'n project nodig hebben. Maar ze exposeren samen met de nog niet zo bekende kunstenaars en bij geen één van de werken wordt verteld welke handicap de maker heeft. Het publiek kan zo met een open blik kijken zonder te weten hoe het kunstwerk tot stand kwam.

In het Balassi Institute te Brussel wordt deze Hongaarse expositie aangevuld met werk van drie Belgische kunstenaars met een handicap. Daarna zal die nog te zien zijn in onder meer Berlijn, Moskou, Londen, Helsinki en Parijs om ook weer gecombineerd te worden met het werk van daar wonende kunstenaars. Eind dit jaar komen al die werken in Boedapest bij elkaar op een grote tentoonstelling die wederom in de Magyar Nemzeti Galéria gehouden wordt.

Naast werk van Csaba Fürjesi, in 2012 met 'Spheres' in de Amsterdamse Stopera, is werk te zien van László Fark, Zsolt Gyarmati, Ervin Hervé-Lóránth, Zsuzsa Kalmár en Ica Zilahi. Uit Belgie nemen Hedwige Goethals, Eddy Herrebout, Christine Springuel deel.

Op dinsdag 18 februari om 19.00 uur wordt de expositie geopend, met aansluitend een concert door Tcha Limberger en Benjamin Clement.

Re-Painted Reality loopt van 19 februari tot 28 maart 2014. 

>>>> Balassi Instituut, Treurenberg 10, 1000 Brussel
>>>> Open van maandag t/m donderdag van 10.00 tot 17.00 uur, op vrijdag van tot 14.00 uur
>>>> Entrée is gratis


Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije