Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Magyar Szalon film: The Turin Horse

thbt-1klDinsdag 28 januari 2014 - Geen kleur, geen licht, nauwelijks dialogen, gedachten of emoties en bijna geen beweging. De film 'The Turin Horse - A Torinói ló' van de Hongaarse regisseur Béla Tarr vraagt de kijker om een totale overgave aan deze ijzige nachtmerrie waarin de schrijnende essentie van het menselijk bestaan knalhard zichtbaar wordt. The Turin Horse is te zien op 16 februari in de Magyar Szalon in Amsterdam.


thbtDe titel verwijst naar het paard dat Friedrich Nietzsche op 3 januari 1889 zag in Turijn. Volgens het verhaal weigerde het paard de wagen verder te trekken en werd het door de koetsier met de zweep bewerkt. De filosoof liep naar het paard toe en sloeg zijn armen eromheen, terwijl hij in snikken uitbarstte. Zijn bediende bracht hem naar huis en legde hem in bed, waarna Nietsche ten prooi viel aan de waanzin.
De handeling van de film, waarvoor Tarr samen met László Krasznahorkai het scenario schreef, beschrijft een omgekeerd scheppingsverhaal: God schiep de wereld in zes dagen en Tarr sloopt de wereld in de zes dagen die hij in beeld brengt, in de loodzware, trage zwart-witte scènes die we van hem kennen. Door de verwijzing naar Nietsche wordt ook God en het geloof in hem onderuitgehaald: 'Gott ist tot'.

Deze film uit 2011, waarvan Béla Tarr zei dat het zijn laatste film was en dat hij er nooit meer een zal maken, wordt vertoond met toestemming van de distributeur EYE. De film wordt Engelstalig ondertiteld en duurt 150 minuten. Vanaf 18 jaar.

>>>> Locatie:  Goethe Instituut, Herengracht 470 Amsterdam
>>>> Datum:  Zondag 16 februari 2014
>>>> Tijd:  Café open om 14.00 uur, aanvang film: 14.45
>>>> Entrée:  € 7,- / tot 18 jaar € 5,- (incl. 1 consumptie)

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije