Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Magyar Szalon film: Ábel in het woud

aarprt-klVrijdag 8 november 2013 - In de Hongaarse Salon op 24 november aanstaande wordt de speelfilm 'Ábel a rengetegben - Ábel in het woud' (1994) vertoond. Deze door Sándor Mihályfy geregiseerde film is een bewerking van het gelijknamige boek van de schrijver Áron Tamási (1887-1966) dat in 1932 onder redactie van Károly Kós uitkwam bij uitgeverij Erdély Szépmívés Céh in Koloszvár. De illustraties bij deze uitgave, het eerste deel van een trilogie over de avonturen van de jonge Ábel, werden gemaakt door Graaf Miklós Bánffy.

aarta-bHet verhaal speelt zich af in Transsylvanië in 1920, het jaar waarin het voormalige Hongaarse gebied door het Verdrag van Trianon aan Roemenië werd toegewezen. De puberjongen Ábel, begiftigd met een voor de Hongaarse Szeklers typisch geachte vindingrijkheid en speciale humor, wordt door zijn vader naar de bergen gebracht waar hij in dienst van de bank uit de naburige stad het kaphout moet bewaken en verkopen. In zijn eentje moet hij zich zien te redden midden in het bos en de mensen die daar komen hebben niet altijd de beste bedoelingen. Naast de betoverende acteur Levente Ilyés, in de rol van Ábel, speelt ook het indrukwekkende berglandschap van de Karpaten een zeer belangrijke rol.

Na afloop van de film vindt ook de inmiddels traditionele boekenmarkt weer plaats. Sla daar je Sinterklaas-en kerstcadeaus in en steun daarmee de Hongaarse Salon! Hongaarse boeken van recente literatuur tot klassiekers en kinderliteratuur, daarnaast diverse non-fictieboeken, en voor wie het Hongaars niet machtig is, veel Hongaarse literatuur in Nederlandse vertaling!

>>>> Locatie: Goethe Instituut, Herengracht 470, Amsterdam
>>>> Datum: Zondag 24 november 2013
>>>> Tijd: Zaal open om 14.00 uur, aanvang voorstelling: 14.45
>>>> Entrée: € 7,- / tot 18 jaar € 5,- (incl. 1 consumptie)
>>>> De film wordt Engelstalig ondertiteld

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije