Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Magyar Szalon literair vervalt. Daarvoor in de plaats: concert Gergő Teleki

Maandag 14 oktober 2013 - Het programma op 27 oktober aanstaande waarin een gesprek met schrijver Jaap Scholten zou plaatsvinden komt helaas te vervallen. In plaats daarvan geeft de jonge Hongaarse pianist Gergő Teleki een concert met medewerking van danseres Édua Eszter Harka.

Meer over het concert: Hongaarse Salon

Over het eerder geplande programma: Wat heeft een Nederlandse schrijver te zoeken in de Hongaarse Salon? Het antwoord ligt in het geval van Jaap Scholten eigenlijk zeer voor de hand. Onze gast op 27 oktober aanstaande woont er al ruim tien jaar en zijn leven en werk raakt aan Hongarije op vele manieren. In 2010 verscheen zijn boek Kameraad baron waarin hij op basis van interviews en eigen onderzoek verhalen van de Transsylvaanse aristocratie beschrijft. Zelf afkomstig uit een Twentse familie van textielfabrikanten, heeft Scholten door zijn half-Hongaarse echtgenote een persoonlijke connectie met de Hongaarse adel. Familieverbanden tegen de achtergrond van een langzaam verdwijnende wereld is een thema dat in al zijn boeken terugkomt. In 2010 presenteerde Jaap Scholten voor de VPRO het televisieprogramma Oostwaarts, waarin hij op zoek ging naar de vergeten werelden van het oude Oost-Europa.

Kameraad Baron werd bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs 2011.

jshenmJarenlang schreef hij columns voor NRC Handelsblad over zijn leven in Hongarije, die later gebundeld werden in Heer en meester (2008) dat ook in het Hongaars werd vertaald. Jaap Scholten debuteerde in 1990 met de verhalenbundel Bavianenhaar & chipolatapudding. In 1995 volgde zijn eerste roman, Tachtig, in 2008 verscheen De wet van Spengler. In de essays en artikelen die hij regelmatig in Nederlandse bladen publiceert, is Scholten ook een belangrijke pleitbezorger van de Hongaarse literatuur in Nederland.

Stof genoeg dus tot gesprek. De vragen worden gesteld door Abigail Kovács, neerlandica, cultureel organisator en persdocumentalist van de Ambassade van Hongarije. Wellicht zal ook Miklós Bánffy ter sprake komen, de schrijver-aristocraat bij wiens vorig jaar in het Nederlands verschenen roman Geteld, geteld Jaap Scholten een voorwoord schreef. 

Het gesprek wordt in het Nederlands gevoerd met simultaan vertaling in het Hongaars.

>>>> Locatie:  Goethe Instituut, Herengracht 470, Amsterdam
>>>> Datum:  Zondag 15 december 2013
>>>> Tijd:  Zaal open om 14.00 uur, aanvang programma: 14.45
>>>> Entrée:  € 7,- / tot 18 jaar € 5,- (incl. 1 consumptie)

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije