Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Magyar Szalon film: My 20th Century

my20cent klVrijdag 2 januari 2015 - Op de eerstkomende Hongaarse Salon in Amsterdam op 18 januari aanstaande wordt de film 'My 20th Century' vertoond. Regisseur Ildikó Enyedi (Boedapest 1955 -) heeft aan deze filmklassieker uit 1989, waarvoor ze ook het scenario schreef, haar grote bekendheid te danken. Met in zwart-wit gecomponeerde beelden voert ze de kijker terug naar het eind van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw.


my20centCentraal staan de tweelingzusters Dóra en Lili, die door omstandigheden gescheiden van elkaar opgroeien. Na de openingsbeelden verspringt het verhaal in de tijd: op oudejaarsavond 1899 reizen de twee vrouwen met dezelfde exprestrein naar Hongarije: de mannenverslindende avonturierster en de onverzettelijke anarchiste. Beiden weten niet van elkaars bestaan. Op symbolische wijze komen hun levens weer bij elkaar bij een geleerde man, die in de twee meisjes samen zijn vrouwenideaal denkt te vinden. De vrouwelijke ziel is echter een gecompliceerd labyrint. Ook de geleerde wordt hiermee geconfronteerd: in de spiegelzaal van een betoverd kasteel vindt hij Dóra als spiegelbeeld van Lili en Lili als spiegelbeeld van Dóra waardoor hem zijn illusies worden getoond.

'De film is vooral interessant omdat hij de geheimen van de individuele ziel en haar ontplooiingsmogelijkheden in de context van de veranderende geschiedenis beziet. Aan het begin van de twintigste eeuw beloven de opwindende nieuwe technische verworvenheden (gloeilamp, telegrafie, film) een schitterende tijd in alle betekenissen van het woord. Terugkijkend aan het eind van de eeuw wordt de kijker geconfronteerd met het heftige contrast tussen het positieve begin en het verdere verloop van deze eeuw, versterkt door de opzettelijke naïviteit van de film. Ondanks de zwaarmoedige conclusies die hieruit getrokken kunnen worden is 'My 20th Century' een film vol optimistische speelsheid, dromerigheid en creativiteit, aangezien het geloof in de mens overeind blijft.' (Filmvilág).

De film (vanaf 16 jaar) is Engelstalig ondertiteld.

>>>> Locatie:  Goethe Instituut, Herengracht 470 Amsterdam
>>>> Datum:  Zondag 18 januari 2015
>>>> Tijd:  Café open om 14.00 uur, aanvang concert: 14.45
>>>> Entrée:  € 9,- / tot 18 jaar € 7,- (incl. 1 consumptie)

>>>> Een kort gedeelte uit de film is te zien op: Mandarchiv.hu
 
Az en xx szazdom 2D 05 17

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije