Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Magyar szalon film: Tréfa - Grap, 23 november Amsterdam

trfgp-1-klMaandag 27 oktober 2014 - De film Tréfa uit 2009 was in eerste instantie bedoeld als televisiefilm, maar toen regisseur Péter Gardos (Boedapest 1948 -) samen met de filmploeg aan de slag ging en hij ook nog eens een gedeelte van het Zichy kasteel in Zsámbék als locatie mocht gaan gebruiken, besloot hij er een bioscoopfilm van te maken. Deze film is een bewerking van een kort verhaal van de meester van het genre, Dezső Kosztolányi (1885-1936) wiens Esti-novellen ook in het Nederlands te lezen zijn in de vertaling van Mari Alföldy. Het verhaal is door dramaturg Zsuzsa Bíró uitgebreid met nieuwe personages en situaties.

trfgp-2Het verhaal speelt zich af op een katholiek jongensinternaat in 1912, in de dreigende schaduw van de Eerste Wereldoorlog. De jongens worden slachtoffer van de strijd tussen twee leraren, pater Weigl,de nieuwe gymnastiekleraar met zijn strenge militaristische principes en pater Zoltán die er liberaler opvattingen op na houdt. De twee paters raken met elkaar in conflict over hoe de jongens, die wrede 'grappen' met elkaar uithalen. moeten worden bestraft. Weigl pleit voor zeer strenge regels: 'Het is beter om onterecht te straffen, dan misdaden ongestraft te laten'. Zoltán heeft een andere benadering, hij wil de leerlingen meer vrijheden geven. Regisseur Péter Gardos ziet de twee paters als de vertegenwoordigers van twee tegengestelde levensvisies in het debat tussen een strengere en een vrijere benadering van het opvoeden van kinderen. In een interview op het Moskou Film Festival in 2009 vertelde Gardos: 'In wat voor een wereld wil ik, en dat geldt waarschijnlijk voor ons allemaal, eigenlijk leven? In een wereld waarin in een strenge orde heerst of waarin vrijheid, liberalisme en tolerantie is?'. Gardos wil de mechanismen die onder bepaalde externe invloeden kinderen in een gesloten gemeenschap tot wreedheid brengen, een verschijnsel van alle tijden, blootleggen.

gptrBijzonder is dat in deze film slechts drie professionele acteurs spelen, de andere rollen, met name die van de leerlingen, worden gespeeld door amateurs. Het fraaie camerawerk laat een visuele wereld zien waarin een donkerbruine- sepia-achtige kleur overheerst die de historische setting prachtig accentueert. Péter Gardos maakte vele documentaires sinds het begin van de jaren 70, in 1984 regisseerde hij zijn eerste speelfilm Uramisten. Daarnaast regisseert hij ook toneelstukken.
 

Trailer op youtube: Tréfa>>>> Locatie:  Goethe Instituut, Herengracht 470 Amsterdam
>>>> Datum:  Zondag 23 november 2014
>>>> Tijd:  Café open om 14.00 uur, aanvang film: 14.45
>>>> Entrée:  € 7,- / tot 18 jaar € 5,- (incl. 1 consumptie)
>>>> Boekenmarkt:  Na afloop van de film is er weer een boekenmarkt
 met Hongaarse boeken en Nederlandse vertalingen!

  trefa  
     


Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije