Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Magyar Szalon film: The ambassador to Bern

A berni kovet klMaandag 26 januari 2015 - De in 2014 uitgekomen film 'A berni követ / The Ambassador to Bern' van regisseur Attila Szász (Szolnok 1972 - ) is een politieke thriller tegen de achtergrond van de nasleep van de Hongaarse opstand van 1956. Het scenario is gebaseerd op de waargebeurde gijzeling in 1958 van de Hongaarse ambassadeur in het Zwitserse Bern.

a berni kovet poster web big RGB 716x1024Exact twee maanden na de executie van Imre Nagy en andere leiders van de opstand drongen twee Hongaarse emigranten de ambassade van de Volksrepubliek in Bern binnen en gijzelden de ambassadeur. Hun motieven bleven onduidelijk: sommigen dachten dat ze de dossiers van Hongaarse geheim agenten in Zwitserland te pakken wilden krijgen, volgens anderen was hun doel de wereld opmerkzaam te maken op de gebeurtenissen in Hongarije. Het laatste lukte, want de Westerse pers stond wekenlang vol van de gijzelingsactie, zodat de aandacht op de Hongaarse zaak gevestigd bleef. De Zwitserse politie omsingelde het gebouw, Hongaarse emigranten demonstreerden spontaan op straat, terwijl binnen de muren van de ambassade het gijzelingsdrama zich ontvouwde.

Met deze historische gebeurtenis als achtergrond gaat de film vooral over het conflict tussen de twee opstandelingen en de vertegenwoordiger van de machthebbers, de ambassadeur. De laatste wordt gespeeld door de acteur János Kulka, die in A vizsga (The exam) schitterde in de rol van de hoge officier van de geheime politie. De scenario's van zowel A Viszga als A berni követ zijn van de hand van Norbert Kübli.

De film is met een klein budget in slechts 17 draaidagen opgenomen. Hoewel de handeling zich in een beperkte tijd en ruimte afspeelt, blijft de thriller dankzij het uitstekende draaiboek en de geweldige acteerprestaties van begin tot eind boeien. Recensenten en publiek zijn het erover eens dat Attila Szász en de scenarist een bijzondere prestatie hebben geleverd: ze zijn erin geslaagd een uitstekende thiller te maken, een zeldzaamheid in de wereld van de Hongaarse film.

>>>> Locatie:  Goethe Instituut, Herengracht 470 Amsterdam
>>>> Datum:  Zondag 15 februari 2015
>>>> Tijd:  Café open om 14.00 uur, aanvang film: 14.45
>>>> Entrée:  € 9,- / tot 18 jaar € 7,- (incl. 1 consumptie)

>>>> Trailer op youtube:

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije