Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Winnaar Zilveren Beer neemt afstand van interview

belatarrVrijdag 25 februari 2011 - Filmregisseur Béla Tarr, die onlangs in Berlijn tijdens de Berlinale de Zilveren Beer won met zijn laatste film 'The Turin Horse - A torinói ló' zit in een lastig parket. In het Duitse dagblad Der Tagespiegel worden Tarr namelijk woorden in de mond gelegd, waarvan hij achteraf zei die niet zo gezegd te hebben.

'Ik heb geen andere keuze dan daarvan afstand te nemen, want zoals zij het schrijven is niet mijn stijl. Op die manier vecht, debateer en argumenteer ik niet'. Volgens het interview zou Tarr gezegd hebben dat 'hij in een land leeft dat niet meer vrij is, dat Hongarije in de afgelopen twintig jaar een vrij land is geweest waarin we gelukkig waren maar dat dat nu niet meer zo is, dat de regering intelectuelen haat omdat ze liberaal zijn en tegenwerken en dat de huidige gebeurtenissen in Hongarije in Duitsland zelfs een 'Cultuurstrijd' genoemd zouden worden.

Staatssecretaris voor Cultuur, Géza Szócs, heeft daarna in een gesprek op HírTV laten weten dat hij Tarr via de telefoon gefeliciteerd heeft en dat Tarr hem toen meldde dat hij juist het tegenovergestelde van de uitspraken heeft gezegd. Het is nog niet bekend of Tarr om rectificatie gaat vragen aan Der Tagesspiegel. De Hongaarse filmproducersbond heeft Tarr ook gefeliciteerd, maar hem direct laten weten dat ze het niet eens zijn met zijn uitspraken en dat hij overal waar hij verschijnt op internationale podia moet zeggen dat het enkel zijn persoonlijke mening is.

Een andere grote beroemdheid in Hongarije en daarbuiten, Zoltán Kocsis, orkestleider van het 'Nemzeti Filharmonisok' werd deze maand door de Sűddeutsche Zeitung geïnterviewd. Kocsis neemt het op voor de huidige regering en noemt die democratisch, de regering is volgens hem ook niet antesemitisch of racistisch. 'Zolang er niemand is die mij zegt dat ik joodse en Roma orkestleden moet ontslaan, geloof ik niet dat het zo is. Deze regering bestaat niet uit duivels, zoals vaak in de buitenlandse pers beweerd wordt.' Ook vindt hij dat als je kritiek hebt op de situatie in Hongarije, dat je dan ook in Hongarije moet wonen en niet zoals pianist András Schiff bijvoorbeeld die in Florence woont en samen met andere Hongaarse kunstenaars een open brief heeft geschreven over de mediawet in Hongarije.

Maar waarom zou je als Hongaar in het buitenland geen kritiek mogen hebben op Hongarije? Hoe dan ook, de buitenlandse pers staat natuurlijk klaar met moeilijke vragen aan de Hongaren. De waarheid (wiens waarheid?) zeggen en tegelijkertijd zowel naar jezelf, naar je land en naar je vakgenoten toe de juiste nuance vinden zonder een ander of jezelf voor de kop te stoten is geen sinecure. De 'Cultuurstrijd' zoals in Der Tagesspiegel werd geschreven is niet alleen van nu, maar eigenlijk altijd al gaande in Hongarije. En die gaat nog wel even door ook. De vlammen laaien nu wat meer op, want in het 'nieuwe' Hongarije valt heel wat te bevechten.

>>>> Interview Béla Tarr, Duitstalig

>>>> Interview Zoltán Kocsis, Hongaarstalig

>>>> TdS

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije