Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Bozar Brussel herontdekt Oost-Europese waarden

gaborgerhesZondag 27 februari 2011 - Met een rijk cultureel programma besteedt het Bozar in Brussel aandacht aan de cultuur van Oost-en Midden-Europa. Tot in de lente staat Hongarije centraal in 'Hungary in Focus', met onder meer aandacht voor de 200e sterfdag van Frans Liszt. In de lente staat Balkanmuziek centraal en in de zomer het land Polen.

New Arrivals

prev_pfile123936_activity103Benczr-aOnderdeel van Hungary in Focus is de expositie New Arrivals. Dit toont dit het werk van acht Hongaarse kunstenaars. Verrassend, boeiend en vernieuwend. Dat zijn de kernwoorden voor deze expositie, die duurt tot 3 april 2011. De tentoonstelling vindt plaats naar aanleiding van het Hongaarse voorzitterschap van de Europese Unie.

De expositie is verdeeld over vier locaties in het BOZAR. In de hal vinden we het werk van Emese Benczűr. Zij werkt in openbare ruimtes met textiel. Als een wegwijzer zien we een plein ergens in Hongarije. Blijkbaar spelen ze hier volleybal, want er hangt een groot net met daarop geschreven: Find your place.

Balázs Kicsiny

prev_pfile123943_activity10338KicsinyOver vele trappen lopen we naar de bovenste etage. Opeens staan we in oog met vier zwarte figuren aan een ronde tafel. Om hen heen liggen op de grond vier parachutisten. De zittende figuren blijken vrouwen te zijn en de liggende mannen. Hebben we hier te doen met een feministische kunstenaar? Blijkbaar hebben de dames de heren schaakmat gezet door ze te vloeren.

Op de trap kijkt een man toe. Zijn lichaam is omwikkeld door de kabel van een anker. In elke hand draagt hij een koffer. Zijn stropdas en zwarte keurig gepoetste schoenen verraden de zakenman. Het betreft een compositie van Balasz Kicsiny. Evenals de andere kunstenaars in deze ruimte koppelt hij visuele poëzie aan kritische reflectie.

Orshi Drozdik

Spannend vooral is de compositie van Orshi Drozdik. Op een tafel ligt een naakte gele vrouw met lang wit haar. Wat doet ze daar? Aan de muur zien we detailfoto's die doen vermoeden dat het om een transseksuele transplantatie gaat. Dikke bloedklodders op gezwollen borsten. Naast de vrouw staat een rij zilveren borden met poëtische gedichten. Zoals:

'I dream of you honing and sharpening your instrument till it becomes impercible
And then, piercing into my skin, into my flesh, into my silence.
Open my flesh, expose my heart
My want, I love you and I cannot live without you.
Your love'

Imre Bukta

Het boerenland komt tot leven in het werk van Imre Bukta. In houtskool tekende hij de hoeves van de poesta. Daaroverheen zien we paarse flacons, waarvan de zin ontgaat. Staan hier flessen pálinka op hun kop? Een foto toont boeren die hooien. Een film laat zien hoe een boerin aardappelen schilt. Eén paar ogen verdeeld over de rugleuningen van twee rode stoelen houden alles in de gaten. Big brother's watching you? De zin ervan ontgaat.

Lenke Szilágyi

prev_pfile123944_activity10338SzilgyiIn de foyers vinden we kiekjes van Gábor Gerghes. Opvallend is de stijfheid van twee scholieren in tuttige jurkjes en kniekousen. Ook vinden we in deze ruimte het revelerende werk van Lenke Szilágyi. Op een foto zien we een woonkazerne, twee 'luxe' auto's met daarnaast twee in bont gehulde dames. Spot hier het kapitalisme met de soberheid van het meerjarenplan? Of gaat het hier om partijbobo's?

Péter Forgács

In de kelder van het BOZAR, exposeert Péter Forgács, kunstenaar en curator van deze expositie. Uniek is zijn Danube Exodus, een multimedia-installatie. Dit werk is gebaseerd op amateurfilms van een kapitein uit 1939. Het betreft een onderzoek met als thema immigratie.

prev_pfile123937_activity10338Forgács werd bekend met zijn alternatieve Hongaarse geschiedenis. Deze stelde hij samen met behulp van filmpjes die gewonen mensen draaiden tussen 1920 en 1980. Deze vernieuwende aanpak past hij nu toe op de culturele rijkdom van Hongarije en andere Europese landen. mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

 

Meer over 'Hungary in Focus - New Arrivals'

>>>> Door: Marianne Visser van Klaarwater

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije