Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Moholy-Nagy, Ludwig Museum Boedapest

MoholyMaandag 1 augustus 2011 - In het Ludwig Museum in Boedapest loopt tot 25 september de overzichtstentoonstelling van de Hongaarse kunstenaar László Moholy-Nagy (1895-1946). Eerder dit jaar was deze prachtige goed opgezette tentoonstelling al in het Haagse Gemeentemuseum te zien.

              
           
 

In de jaren dertig was Moholy-Nagy (László Weisz) een spin in het web van het Europese modernisme en werkte hij samen met kunstenaars in Londen en Berlijn. In Amsterdam had hij contact met kunstenaars zoals Theo van Doesburg en Piet Mondriaan. In 1934 kwam hij vanuit Berlijn een tijd in Amsterdam wonen, waar hij verbonden was aan een drukkerij als typograaf. In Amsterdam werd ook zijn tweede dochter Claudia geboren. Hij trok verder naar Londen, en in 1937 vestigde hij zich in Chicago waar hij het New Bauhaus oprichtte. Hij stierf in Chicago in 1946.

moholyvrouwAan de hand van meer dan zestig objecten, afkomstig uit meer dan dertig internationale collecties op de tentoonstelling wordt een beeld geschetst van het werk van deze veelzijdige kunstenaar die bekend stond om het gebruik van licht als belangrijk element in zijn werken. Zijn zwartwit foto's zijn juist door dat gebruik van licht en schaduw intrigerend om naar te kijken. Naast een tiental schilderijen uit de periode 1922-1926 worden honderd fotowerken en zijn belangrijkste films zoals over het straatleven in Berlijn en over zigeuners in de jaren dertig getoond. De beelden uit die films blijven nog dagen lang als op je netvlies gebrand staan.

Meer achtergronden over Moholy-Nagy en over deze bijzondere tentoonstelling leest u op:

>>>> The Art of Light, Gemeentemuseum, Nederlands 

>>>> The Art of Light, Ludwig Museum, Engels

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije