Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Focus op Hongaarse kunst in Belgiё

prev_pfile121973_activity10338-Maandag 14 februari 2011 - Met verschillende tentoonstellingen, concerten en films staat Hongaarse kunst centraal in zowel het Bozar in Brussel als in het S.M.A.K. te Gent. Aanleiding voor deze aandacht voor Hongaarse moderne kunst is het voorzitterschap van de Europese Unie. In het Bozar loopt 'Hungary in focus' nog tot 5 mei, in Gent loopt 'Joy and disaster van 26 maart tot 5 juni 2011.

Bozar - The New Arrivals - Hungary in focus

De kunstenaar Péter Forgács werd door directeur Paul Dujardin gevraagd als curator van de multidisciplinaire programmering en toont tegelijk een aantal van zijn audiovisuele creaties. Forgács werd bekend met zijn alternatieve Hongaarse geschiedenis, die hij samenstelde met amateurfilmpjes die gewone mensen draaiden tussen 1920 en 1980. Die vernieuwende en ontregelende aanpak past hij nu toe op de culturele rijkdom van Hongarije, maar ook van Europa.

prev_pfile121971_activity10338Onder de titel 'The New Arrivals' (tot 4 april) selecteerde hij zeven beeldende kunstenaars. De multimedia-installatie 'The Danube Exodus' van Péter Forgács verdient een speciale vermelding. Het werk is gebaseerd op amateurfilms van een kapitein uit 1939. Forgács tekent ook voor een selectie Hongaarse films, van voor én na de val van het IJzeren Gordijn. Ook podiumkunsten zijn aanwezig met bijvoorbeeld Béla Pintér, een van de vaandeldragers van het nieuwe Hongaarse toneel. Hij stelt in Brussel Peasant Opera voor, zijn meest symbolische productie tot dusver, over een spaak lopend huwelijk.

>>>> Meer informatie, films, concerten Hungary in focus

S.M.A.K - Joy and disaster

SMAK-abHet S.M.A.K. presenteert een uitdagende dialoog tussen Hongaarse hedendaagse kunstenaars en werk uit eigen collectie. Op uitnodiging selecteerde Zsolt Petrányi (Directeur van Múscsarnok, Kunsthal Boedapest) de werken. Uitgangspunt van 'Joy and Disaster' is een evaluatie van de thema's die dertig jaar geleden aan de basis lagen van S.M.A.K.'s tentoonstelling Prospect 80/1. Hiervoor selecteerde voormalig artistiek directeur Jan Hoet in 1980 zes Hongaarse kunstenaars: Miklós Erdély, Tibor Hajas, András Halász, Zsigmond Károlyi, Endre Tót en János Vetö. Hoet beweerde dat het werk van deze kunstenaars, die hij als 'Oost-Europees' bestempelde, voortkwam uit motivaties gelijkwaardig aan die van Westerse kunstenaars. Die impliceerden een terugtrekking uit de samenleving (een noodzaak in het Oosten, een vrijwillige keuze in de rest van Europa).

In 2011 wordt de culturele expressie gekenmerkt door interactie met de samenleving. 'Joy and Disaster' tracht de sociale status van de Hongaarse kunstenaars te interpreteren en toont hoe hun artistieke activiteit is gerelateerd aan de lokale en universele impulsen van een dubieuze realiteit. De tentoonstelling wordt begeleid door een publicatie in het Hongaars en het Engels, met o.a. een facsimile van de uitverkochte catalogus uit 1980.

>>>> Meer informatie over Joy and Disaster in S.M.A.K.

Meer Hongaarse kunst

- In het Stadhuis van Brussel loopt tot 20 maart nog de tentoonstelling Hongaars Fauvisme

- In het Gemeentemuseum Den Haag loopt tot 1 mei een overzichtstentoonstelling van László Moholy-Nagy

-

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije