Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Moholy-Nagy, de Kunst van het Licht in Den Haag

moholy-bDonderdag 3 februari 2011 - In het gemeentemuseum Den Haag loopt tot 1 mei 2011 een overzichtstentoonstelling van de Hongaarse kunstenaar, filmer, fotograaf, decorontwerper en beeldhouwer László Moholy-Nagy (1895-1946). In de jaren dertig was hij een spin in het web van het Europese modernisme.

Moholy-Nagy_Lucia_of_Laszlo_Bauhaus_1925-6Moholy-Nagy (László Weisz) had ook contact met Nederlandse kunstenaars zoals Theo van Doesburg en Piet Mondriaan. In 1934 kwam hij vanuit Berlijn een tijd in Amsterdam wonen, waar hij verbonden was aan een drukkerij als typograaf. In Amsterdam werd ook zijn tweede dochter Claudia geboren. Hij trok verder naar Londen, en in 1937 vestigde hij zich in Chicago waar hij het New Bauhaus oprichtte. Hij stierf in Chicago in 1946.

Aan de hand van meer dan zestig objecten, afkomstig uit meer dan dertig internationale collecties, wordt op de tentoonstelling in het gemeentemuseum Den Haag een beeld geschetst van het werk van deze kunstenaar die bekend stond om het gebruik van licht als belangrijk element in zijn werken. Naast een tiental schilderijen uit de periode 1922-1926 worden zijn belangrijkste films getoond en ook honderd fotowerken.

Meer achtergronden over Moholy-Nagy en over de tentoonstelling leest u op:

>>>> The Art of Light

>>>> 29 januari t/m 1 mei 2011

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije