Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

De eeuw van Robert Capa

cpWoensdag 30 oktober 2013 - Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de oorlogsfotograaf Robert Capa in Boedapest het levenslicht zag en dat wordt in Hongarije herdacht met een grote overzichtstentoonstelling in het Hongaars Nationaal Museum, vele lezingen en presentaties en het onthullen van een gedenkplaat aan de gevel van het huis in de Városház utca waarin hij woonde.

rc1-abDe onthulling van deze gedenkplaat vond op 22 oktober plaats, de dag dat Robert Capa, geboren onder de naam Endre Ernő Friedmann, honderd jaar oud geworden zou zijn. Volgens de loco-burgemeester die bij de onthulling een speech hield zou hij op jonge leeftijd uit Hongarije vertrokken zijn om wat meer van de wereld te zien en ervaring op te doen, maar andere bronnen vertellen dat hij begin jaren dertig tijdens het bewind van Miklós Horthy vertrok om politieke redenen. Na zijn vertrek studeerde en werkte hij in Berlijn, maar toen de fascisten daar aan de macht kwamen reisde de joodse Endre Friedmann (de naam Robert Capa gerbruikte hij pas later) naar Wenen en na een kort verblijf in Boedapest vestigde hij zich in Parijs. Capa werd vooral beroemd om de fotoreportages die hij samen met zijn vriendin Gerda Taro maakte tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Eind jaren dertig verhuisde hij naar New York en in 1946 verkreeg hij het Amerikaanse staatsburgerschap. De 'wereldberoemde Hongaarse fotograaf', zoals hij nu in de Hongaarse media steevast genoemd wordt, had duidelijk niet zo heel veel banden meer met zijn geboorteland. 

rc-blgIn het Hongaars Nationaal Museum in Boedapest loopt momenteel een tentoonstelling over het leven en werk van Robert Capa. Samen met werken uit verschillende archieven zijn honderdzestig foto's uit de Robert Capa Collectie, die in 2008 door Hongarije werd overgenomen van het Internationaal Centrum voor Fotografie in New York, te zien. Deze tentoonstelling loopt nog tot 26 januari 2014. De Hongaarse Post bracht begin oktober ter ere van honderd jaar Robert Capa een door Imre Benedek ontworpen postzegel uit.

Dit jaar is ook het Robert Capa Centrum voor Hedendaagse Fotografie opgericht. Naast de functie van Instituut voor Hongaarse fotografie zullen er exposities van hedendaagse fotografen worden opgezet. Ook komt de Robert Capa Collectie, die nu nog door het Nationaal Museum beheerd wordt, in handen van dit instituut. De opening in het pand van het Ernst Museum was gepland voor midden oktober, maar die is wegens de nog niet afgeronde verbouwing uitgesteld tot begin december.

>>>> Expostie 'Robert Capa / The Gambler'

>>>> Hongaars Nationaal Museum, 1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

>>>> Entrée: 2600 forint

>>>> Open: dagelijks, behalve maandag, van 10.00 tot 18.00 uur

>>>> De gedenkplaat voor Robert Capa is te zien op huisnummer 10 in de Városháza utca in het Vijfde district.

http://www.youtube.com/watch?v=EXlcZMZhvQY#t=36

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije