Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaarse foto's hoog in de lucht

grid-aWoensdag 23 mei 2012 - Als je in Amsterdam echt het allermooiste uitzicht over de stad wilt hebben, schiet dan met de lift in het DoubleTree Hilton Hotel pijlsnel omhoog naar de elfde verdieping. Daar in de Sky Lounge heb je rondom zicht op bijna de hele stad en directe omgeving. Een goede reden om dat binnenkort te doen is dat je er tot 1 juli ook zeven grote foto's kunt gaan bekijken van de Hongaarse fotograaf Barnie.

GRID Double Tree Hilton 15-05-12 047 KopieDeze kleine tentoonstelling, die dinsdag 15 mei werd geopend, is onderdeel van het GRID International Photo Festival. Ook op andere locaties in Nederland hangen werken van Hongaarse fotografen en van vele anderen uit tientallen landen. Fotograaf Sándor Benkő (links op foto) aanwezig op de opening, was de curator voor de Hongaarse inzendingen.

Jong is hij nog, die Barnie (Barnabás Tóth). Maar hij is nu al veelbelovend, aldus andere fotografen die zijn werk kennen. Hij werd in 1986 geboren en studeerde af aan de Mohóly-Nagy University of Art en Design in 2010. Zijn werk is ruig, heftig van kleur, scherp, verwarrend en soms ook choquerend. Scherp contrast zit er zowel in de foto's zelf als in de thema's die hij fotografeert. Van mode tot straatkunst, het dagelijkse leven, de clubscene, de grote stad en het platteland, in alles laat Barnie een zeer eigen stijl zien.

GRID Double Tree Hilton 15-05-12 029 KopieOok in de foto's die in Sky Lounge DoubleTree hangen, zie je het scherpe contrast. In de kleuren, het licht en lijnenspel, maar ook tussen de personen onderling. Een kitscherig retro gekleed fotomodel staat opdringerig tussen twee boeren in die net verse worst staan te maken. Een oude, beetje boze, heer in een verwaarloosd keukentje lijkt in paniek vanwege de twee pittig geklede fotomodelen bij hem op bezoek. Hopelijk krijgt Barnie ook eens een eigen expositie in Nederland en Vlaanderen met meer werk van hem dan nu te zien is. Deze mooie, maar zeer kleine, selectie vraagt echt om meer.

Meer over de Hongaarse fotografen en de locaties op: GRID 2012

Meer over Barnie op: zijn eigen website-blog

>>>> TdS

     
GRID Double Tree Hilton 15-05-12 026 Kopie   GRID Double Tree Hilton 15-05-12 019 Kopie
Foto's: Odi Busman (behalve inzet linksboven)    
     

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije