Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Karády-concerten in mei, Edina Csüllög & Váradi Gipsy Trió

edinacs-klDonderdag 15 mei 2014 - Bij zijn schoonvader zag Edwin van Schie de elpees van Katalin Karády voor het eerst. Een vonkje melancholie flitste in diens ogen en eerbied klonk in zijn stem: "Karády Katalin...". Edina Csüllög, die al menig Hongaars muziekprogramma heeft samengesteld voor de Hongaarse School en wier diepe, warme stemgeluid de perfecte stem is om de voor Karády kenmerkende laag gezongen liederen te vertolken, bleek al net zo geraakt door deze liederen als Edwin van Schie zelf.

"Als klein kind, vertelt ze, stond ik tegen de kast met de platenspeler aangeleund, waarvoor mijn oma in Hongarije een heel maandsalaris had uitgegeven, en luisterde ik naar die heerlijke liedjes. Andere kinderen gingen buiten spelen, maar ik ik was niet weg te slaan van die prachtige muziek van Katalin Karády, de Hongaarse Marlene Dietrich, de Hongaarse Edith Piaf."

kkplktKatalin Karády (geboren in 1910 als Katalin Kanczler in een volkskwijk in Boedapest) was in de jaren dertig en veertig de grote diva van het Hongaarse filmdoek. Zij straalde een enorme kracht uit en met haar hippe verschijning met modieuze kleding en fraaie hoeden werd zij het rolmodel voor veel vrouwen én tegelijk het idool en sekssymbool van heel veel mannen. Zij was ongekend populair in Hongarije en met haar weemoedig gezongen liederen bracht zij troost in het sombere en dreigende bestaan van de oorlogsjaren, de tijd van de Duitse bezetting, bombardementen, luchtalarm en de Russische intocht... Evenals Marlene Dietrich zong zij de Hongaarse soldaten aan het oostfront troost in.

Aan het eind van de oorlog werd zij opgepakt, de communisten beschouwden haar als vertegenwoordiger van het oude régime en wilden haar niet meer. Uiteindelijk wist zij te vluchten naar Brazilië en de Verenigde Staten, waar zij in New York een hoedensalon dreef met haar levenspartner en hoedenontwerpster Irma Frank. Karády stierf in 1990, kreeg een groots afscheid in New York, maar werd vervolgens opgebaard in Boedapest en begraven op de artiestenbegraafplaats Farkasrét.

kkdbEdina Csüllög heeft met haar diepe, warme stemgeluid de perfecte stem om de voor Karády kenmerkende laag gezongen liederen te vertolken. (Toen Edwin van Schie haar een paar jaar geleden terloops een paar regels van het in Hongarije alom bekende Hamvadó cigarettavég hoorde zingen, was hij op slag verkocht en zei: "Dat gaan we een keer doen!"). Dat werd in het najaar van 2013 het vijfentwintigjarige jubileumfeest van de Hongaarse School, waar Edina een concert gaf rond de liederen van Katalin Karády. Dit muzikale eerbetoon aan Katalin Karády werd een prachtige voorstelling met musicalelementen en korte theatrale intermezzo's. De heer László Kocsis, als 14-jarige jongen tijdens de Tweede Wereldoorlog zelf een groot fan en handtekeningjager van Karády, was ook in de zaal en schreef in zijn gloedvolle verslag: "Het concert was geweldig. Edina Csüllög liet op fantastische wijze de kostuums, mimiek en bewegingen van Karády herleven en zong, zoals wij het plachten te noemen, 'hartverscheurend' goed!"

Velen vroegen na afloop van de prachtige concertvoorstelling naar een cd. Omdat die er nog niet was dook Edina Csüllög met het begeleidende Trio Váradi de studio in en produceerde de cd Liederen van verlangen - A vágy dalai, die op 15 maart werd gepresenteerd op het landelijke evenement Hongarije Plaza. Volgend seizoen gaat zij verder met dit programma, maar eerst geeft zij op 22 en 27 mei nog twee concerten in Geleen en Goes. 

Het concert op 22 mei is in de theater- en feestzaal van De Biezenhof in Geleen (Biesenweg 1), aanvang 20.15 u., toegang € 10,- (bij vooraanmelding € 8,-). Het concert in Geleen wordt georganiseerd in samenwerking met Lichter Music Productions (www. lichtermusic.com).

Het concert op 27 mei is in de foyer van Theater de Mythe in Goes (Bleekveld 1). Dit betreft een dubbelconcert met de Balcony Players. Aanvang 20.15 u. en toegang € 12,- (bij vooraanmelding € 10,-).

U kunt voor de voorstelling aan de zalen niet pinnen. Vooraanmelding via: 023-5391867 of .

EdinaCsüllögVáradiTrioPersberichtDef


Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije