Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Söndörgő, Hongarije's hipste muziekfamilie in RASA 16 april

sondorgo klVrijdag 3 april 2015 - Wie de Hongaarse band Söndörgő aan het werk ziet, gelooft zijn eigen ogen en oren niet. Met tambura's (mandoline-achtige luit) als basis en een fabelachtige techniek geven zij een frisse en opwindende draai aan de traditionele muziek uit Hongarije, Servië en Kroatië. Alle muzikanten excelleren op meerdere instrumenten. Söndörgő speelde al eerder met succes in RASA en wordt in eigen land beschouwd als de beste folkband van dit moment.

Söndörgő cdvoorMuziekrecensenten in meerdere internationale kranten waren toen de cd 'Tamburocket' vorig jaar uitkwam meteen laaiend enthousiast. De cd eindigde niet voor niets op 3 in de World Music Charts Europe van 2014. De band bestaat uit de drie broers Áron, Benjamin en Salamon Eredics plus hun neef Dávid Eredics en het enige niet-familielid Attila Buzás. De muziek van Söndörgő lijkt in niets op de meer bekende Hongaarse, veelal door viool geleide, muziek. Vanuit oude melodieën uit de zuidelijke regio's van Hongarije en van over de grens waar de Drava en de Donau stromen (in het huidige Kroatië en Servië) maakt Söndörgő frisse nieuwe muziek waarin ook de tonen van nog verder weg uit de Balkan en zelfs uit Turkije te horen zijn. Ook de traditionele volksmuziek die door Béla Bartók werd verzameld, wordt door de bandleden opnieuw gebruikt en verwerkt tot nieuwe composities. Hun muziek is licht en snel, spannend en opzwepend en soms zelfs hypnotiserend. Het fenominale spel op de tambura, een instrument dat waarschijnlijk van Turkse afkomst is, 

Söndörgo speelt op 16 april in RASA in Utrecht, en een dag later in Den Haag in Korzo. Ook in andere landen van Europa gaan ze spelen, zo staat de band op 25 april in het Brusselse Bozar. En voor wie ze wil horen in Boedapest, voor het concert in de Kobuci Kert op 18 april zijn nog kaartjes. Maar het optreden samen met de legendarische band Quimby op 30 april op de A38 Hajó is al lang en breed uitverkocht.

>>>> RASA Utrecht
>>>> 16 april 2015 / zaal open 19.30, aanvang 20.30
>>>> Entree: € 19,- /  RASA-Pas € 11,40
>>>>  Tickets via: Rasa Programma
   
>>>>  Korzo Den Haag
>>>> 17 april 2015 / aanvang 20.30
>>>>  Entree: van € 7,50 tot € 16,-
>>>>  Tickets via: Korzo Agenda
   
>>>> Bozar Brussel, tijdens Balkan Trafik Festival
>>>>  25 april 2015 /aanvang laat! Pas om 23.30 uur
>>>> Meer op: Balkan Trafik Festival
   

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije