Saul fia naar Hollywood

sfia klMaandag 15 juni 2015 - Op dezelfde dag dat de film in Hongaarse bioscopen vorige week in première ging, maakte de door het Hongaarse filmfonds samengestelde jury bekend dat Saul fia als buitenlandse film voor een Oscarnominatie wordt ingezonden. Een logische stap. Na de toekenning van de Grand Prix, plus nog drie andere prijzen eind mei in Cannes, belooft deze film voor Hongarije een van de allerbest gewaardeerde films ooit te worden.

saul fia plakat 1Filmregisseur László Nemes: „Deze film vertelt niet het verhaal over de Holocaust, maar het simpele verhaal van een man die gevangen zit in een vreselijke situatie, in een beperkt kader van ruimte en tijd. Twee dagen in het leven van een man die gedwongen wordt om zijn menselijkheid te verliezen en die een moreel overleven vindt in het bergen van een dood lichaam.”

De film gaat natuurlijk wel over de Holocaust, maar het idee van en de uitvoering door László Nemes is geheel anders dan wat we tot nu toe gezien hebben in soortgelijke films. Er zijn geen helden en geen grootse filmbeelden - je kijkt, denkt en voelt mee door de ogen van Saul Ausländer, een Hongaars-joodse Sonderkommando die door de SS gedwongen bij de gaskamers moet werken. Voorafgaand aan de filmvertoning in Cannes hield Antoine de Baecque een interview met Nemes. Daarin vertelt hij over de beweegredenen om deze film te maken en over hoe die tot stand kwam. Cameravoering, dialogen, geluid en muziek, alles is anders en door Nemes goed doordacht. Dat komt, zo blijkt uit het interview, waarschijnlijk ook omdat hij een tijdje als assistent voor de wereldberoemde Hongaarse filmregisseur Béla Tarr werkte. Lees: Festival Cannes - Interview with László Nemes.

Saul fia werd in 30 dagen tijd opgenomen in Boedapest en geproduceerd door Laokoon Filmgroup. De film wordt internationaal uitgebracht door het in Parijs gevestigde Films Distribution en in de Verenigde Staten door Sony Pictures Classics. Ergens in de herfst zal de film ook in Nederland en België te zien zijn.

>>>> Bron: MTI/Festival Cannes

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije