Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaarse film 'Saul fia' wint Grand Prix in Cannes

sfianemesDinsdag 26 mei 2015 - Als uit het niets verscheen de jonge Hongaarse filmmaker László Jeles Nemes met zijn eerste grote speelfilm Saul fia (Zoon van Saul) op het filmfestival in Cannes en hij viel meteen in de prijzen. De jury van filmrecensenten verkoos Saul fia tot allerbeste film en Nemes ontving zondag 24 mei de Grand Prix, dat is na de Palme d'Or de hoogste prijs van dit festival.


sfia2Saul fia speelt zich af in Auschwitz waar de Hongaarse Saul Ausländer, gespeeld door Géza Röhrig, als Sonderkommando moet werken bij de gaskamers. Bij het ruimen en verbranden van de slachtoffers wil hij een jongen die de gaskamer heeft overleefd en door hem als zijn zoon wordt aangezien, maar alsnog door een kamparts gedood wordt, eervol begraven. Saul probeert een rabbi te vinden die hem daarbij wil helpen. 

Filmmaker László Jeles Nemes (Boedapest 1977 -) leefde lang in Parijs waar hij geschiedenis en literatuur studeerde en scenarioschrijver werd. Nu woont en werkt hij weer in Boedapest, en hoewel aan de film internationale cast meedoet en er in verschilldende talen gesproken wordt, beschouwt Nemes de film toch als Hongaars. Naast de regie schreef Nemes, samen met Clara Royer, ook het scenario. Nemes wil met zijn film een nieuwe generatie aanspreken die opgroeit in een een tijd dat er bijna geen overlevers van de Holocaust meer zijn. Saul fia is niet zomaar weer de zoveelste film over de Holocaust en Auschwitz, maar een geheel nieuwe en zeer schokkende vertelling. Reuters.com zette boven een artikel over de film deze kop: Hungary Cannes sensation may help country face its dark past. Nemes beschouwt zijn film voor een gedeelte ook als testament voor de honderduizenden joodse Hongaren die in de Tweede Wereldoorlog omkwamen.

Niet alleen Nemes is een nieuwkomer in de filmwereld, ook de hoofdrolspeler Géza Röhrig kwam vanuit het niets als topacteur naar voren. Hij is dichter, schrijver en docent en heeft nog nooit in een film gespeeld, maar wordt nu al geroemd om zijn acteertalent.

Vanaf midden juni draait Saul fia in de Hongaarse bioscopen. Later dit jaar zal de film in tientallen landen uitkomen.

Interview met Géza Röhrig in The Guardian

>>>> Son of Saul star: 'God was holding the hand of every Jew in the gas chamber'

Filmbespreking in Het Parool, 15 mei 2015

>>>> De oorlogsfilm Saul fia is een doffe stomp in de maag


>>>> Bron: MTI/diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije