Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaarse Söndörgő in Bimhuis, Amsterdam 22 april

sndg pd klZaterdag 16 april 2016 - De Hongaars-Slavische folkband Söndörgő verovert festivals door heel Europa met energieke Balkanmuziek, voornamelijk gespeeld op akoestische snaarinstrumenten uit de zogenaamde tamburitza-familie. De musici zijn gefascineerd door de Zuid-Slavische tradities van de Serviërs en Kroaten die zich verspreid langs de Donau gevestigd hebben. Söndörgő herontdekt deze muziek en put daarnaast uit het traditionele repertoire dat opgetekend werd door de 20ste eeuwse componisten Béla Bartók en Tihamér Vujicsics. Het meest recente album Tamburocket eindigde hoog in de jaarlijsten van toonaangevende magazines als Songlines en fRoots.

grow 0Söndörgő bestaat uit de gebroeders Eredics, uit het Hongaarse stadje Szentendre, waar al eeuwenlang veel Serven wonen. De band streeft ernaar om de tradionele muziek van Servische en Kroatische minderheden in Hongarije te behouden, maar ook naar deze tijd te vertalen. Tijdens een concert spelen vaak ook andere muzikanten mee, en de broers spelen op de tambura alsof hun vingers ermee vergroeid zijn.

De tambura, een tokkelinstrument dat enigzins lijkt op de mandoline, kwam in de zestiende eeuw naar de Balkan en Hongarije vanuit Turkije en Perzië. De tambura's die de bandleden van Söndörgő gebruiken - ze gaan op het podium tekeer met verschillende vormen - samen met de accordeon, contrabas, gitaren en blaasinstrumenten, zorgen voor zowel heftig opzwepende als zeer weemoedige muziek.

‘Fast and furious, fingers flying with a fiery panache, Söndörgő are one of the most exciting bands in Europe. With their signature instrument, the tambura, the band brilliantly combines respect for tradition with a desire to innovate and a fizzing virtuosity’ (Songlines).

Meer informatie en kaartverkoop: Bimhuis Programma

>>>> Locatie:  Bimhuis, Piet Heinkade 3, 1019 BR Amsterdam 
>>>> Datum:  22 april 2016
>>>> Tijd:  Aanvang concert 20.30 uur
>>>> Entrée:  € 18 / € 15 (CJP, Studenten-, Stadspas)Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije