Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Van Zweden tot Sardinië, expositie geborduurde kleding in TRC Leiden (tot 23-02-2017)

HUtextiel c klMaandag 29 augustus 2016 - In het voorjaar organiseerde het Textile Research Centre (TRC) in Leiden een crowdfunding-campagne om een unieke collectie Hongaars textiel te verkrijgen. Dankzij de vele donateurs is dat gelukt en dat is ook de reden om binnen de tentoonstelling 'Van Zweden tot Sardinië, geborduurde kledingstukken uit Europa' extra aandacht aan deze nieuwe collectie te wijden. Op dinsdag 30 augustus wordt de expositie geopend door Dániel Csonka, cultureel attaché aan de Hongaarse ambassade in Den Haag en Gieneke Arnolli, conservator mode, textiel en volkskunst in het Fries Museum.

HUtextiel bHet TRC is zeer verheugd over de recente toevoegingen aan de TRC-collectie die naast een collectie van 1500 stukken gerelateerd aan Europese regionale dracht, vaak versierd met borduurwerk, ook zo’n zestig geborduurde kledingstukken uit Hongarije omvat.

Om aandacht te genereren voor Europees borduurwerk - in heel Europa wordt kleding immers al eeuwenlang versierd met soms zeer complex borduurwerk - maar vooral ook om onze nieuwe aanwinsten aan het publiek te tonen, zal deze tentoonstelling Europees borduurwerk in al zijn verschijningsvormen tonen.

De expositie biedt een breed scala aan kleurrijke, subtiele, prachtige outfits en losse kledingstukken, maar ook geborduurde en kanten dameskappen uit onder andere Hongarije, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Noorwegen, Polen, Zweden en natuurlijk Nederland. De nadruk binnen de tentoonstelling ligt op de verschillende borduurtechnieken en -motieven die in diverse Europese regio’s gebruikt worden om het specifieke karakter van die regio uit te drukken.

HUtextielIIvPmynDUJMPtVieDe mini-tentoonstelling toont stukken uit onze recent verworven collectie Hongaars textiel. Er zullen verschillende soorten textieltechnieken te zien zijn uit diverse Hongaarse regio's.

De tentoonstelling is vanaf 30 augustus tot 23 februari 2017 op maandag tot en met donderdag te bezoeken tussen 10.00 en 16.00. De entree is gratis, een donatie wordt op prijs gesteld.

>>>> Adres: TRC, Hogewoerd 164, 2311 HW Leiden
>>>> Web: Textile Research Centre

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije