Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hoogtepunten van fotografie en “beeldhouwkunst”

Worstenbrood - Foto: Lidewijde de SmetDinsdag 24 juni 2008 - Wie deze zomer in Hongarije hoogtepunten van de Hongaarse kunst wil zien kan in Budapest en Nagypall (bij Pécs) direct beginnen. In het Museum van de Schone Kunsten in Budapest is tot 24 augustus de expositie “Soul and Body, Kertész to Mapplethorpe “ te bezoeken. Onder de grootste fotografen van de wereld zijn veel bekende Hongaren: André Kertész, Brassaï, László Moholy-Nagy, Robert Capa. Wereldberoemde werken van deze meesters zijn op de expositie geplaatst in de historische context van werk van andere Hongaarse en internationale fotografen.  

Uit de hedendaagse fotografie zijn de namen van Robert Mapplethorpe en Cindy Sherman ons bekender dan die van de Hongaren Olga Maté en György Tóth. Zie ze nu eens naast elkaar, een boeiende confrontatie.

De expositie kent meerdere thema's waaronder ‘autonome fotografie' en ‘de gruwelen van de oorlog': in ons aller collectief geheugen zit de foto door Capa van de stervende strijder in de Spaanse Burgeroorlog. Het moment, de plaats, wat er gebeurt zijn door Capa tot een uniek beeld gemaakt waarin de geschiedenis zowel is vastgelegd als in de eeuwigheid beleefd en gevoeld kan worden. Minder bekend dan fotografen zijn de Hongaarse beeldhouwers die de beleving van hun geschiedenis hebben in- en uitgehakt in driedimensionale sculpturen.

Galerie met worst - Foto: Lidewijde de SmetIn de Pince Galéria in Nagypall exposeert Eddy Smid zijn foto's van deze monumenten "Beelden in 4D". De geschiedenis van Hongarije kent veel tragiek en die wordt in veel monumenten levendig gehouden. Nu is een beeldhouwwerk iets wat je moet voelen, het koude marmer of het zachte hout en waar je om heen moet kunnen draaien zolang als je wilt om de intentie van de maker te ervaren. Als fotograaf heeft Smid deze taak van ons overgenomen en monumenten op zijn meest indrukwekkend, in kontrast met de huidige realiteit, als een opvallend detail of met humor neergezet. De expressie van het beeldhouwwerk krijgt een extra accent. Dit geldt zeker voor foto's van het gedenkpark in Mohács waar de beeldhouwer je laat sidderen over de dramatische en gruwelijke moord in 1526 op 25.000 man en hun paarden, terwijl hij noch jij daar bij was.

De expositie toont recent driedimensionaal werk van Hongaren waaronder suggestief werk van Bakó László. Het water loopt je in de mond als je zijn etenswaren ziet, salami van rood graniet en brood van zandsteen, kijk smakelijk!

>>>> Locatie  Nagypalli Pince Galéria
Szabadság u. 38/B
7731 Nagypall
  Iedere dag behalve woensdag geopend van
13.00 tot 17.00
tot 1 september  
>>>> Locatie  Szepmüveszeti Museum
Dósza György ut 41
1146 Budapest
  Iedere dag behalve maandag geopend van
10.00 tot 18.00, donderdag tot 22.00
tot 24 augustus  
>>>> Auteur  Lidewijde de Smet 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije