Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Onroerend goed belasting tegen de wet

Dinsdag 9 februari 2010 - De onroerend goed belasting lijkt voorlopig van de baan. Volgens een uitspraak van het Hooggerechtshof in Hongarije, de Alkotmány Bíróság (AB), is de door het Hongaarse Parlement goedgekeurde wet voor belasting op roerende- en onroerende goederen niet goed en moet deze worden herzien. De AB had voornamelijk problemen met het verschil van 10% dat is toegestaan tussen de met de calculator zelf opgegeven waarde en de waarde bij een eventuele taxatie door de belastingdienst.   

Is dit verschil groter dan 10% dan kan de belastingbetaler beboet worden. Volgens de AB zou dit grotere verschil, ook wanneer de belastingbetaler alles naar waarheid zou hebben ingevuld, veel te vaak voorkomen. Zoals ook tijdens de crisis duidelijk is gebleken, zijn er waardeverschillen van 30-40%. In dit licht bezien is de AB van mening dat de risico's te veel op de schouders van de belastingbetaler liggen, en hiermee wordt de rechtspositie van de burger geschaad.

Wel blijft de wet van kracht die de houderschapsbelasting op roerende zaken regelt. Over jachten, zeilboten, helikopters, vliegtuigen en auto's met een zwaarder vermogen moet dus wel belasting worden betaald. De Hongaarse belastingdienst APEH heeft inmiddels de onroerend goed calculator van haar website verwijderd.

Met de verkiezingen in aantocht, en hiermee de grote kans dat de nieuwe regering door de FIDESZ wordt gevormd, lijkt het of de onroerend goed belasting in het geheel niet, of anders in een andere vorm zal worden geheven. Immers, de FIDESZ heeft zich tegen de onroerend goed belasting uitgesproken. Of dit alleen maar bij een loze verkiezingsbelofte blijft zal de toekomst uitwijzen.

 

>>>>  JN

 

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije