Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Grote schade groente- en fruitsector

gyumolcsVrijdag 11 juni 2010 - De Hongaarse groente-en fruitsector moet rekenen op 25 tot 30 procent minder opbrengst vanwege het slechte weer in de afgelopen weken. Dat betekent dat er rond de 500.000 ton groente en fruit met een verkoopwaarde van 35 tot 40 milliard forint minder op de markt komt, aldus de Brancheorganisatie voor Groente en Fruit. De situatie verandert van dag tot dag, de exacte schade is nog niet helemaal te voorspellen maar de consument zal zeker te maken krijgen met prijsverhogingen. Vooral bij het fruit is door regen en wind de grootste schade ontstaan, iets minder bij groente.

Alleen al bij de aardbeien is er 60 procent verlies, omdat de vruchten zich helemaal hebben volgezogen met water en binnen een paar dagen geconsumeerd moeten worden. Ook ik is er veel schade in de vroege kersensoorten, door de harde windstoten zijn ze van de bomen geslagen. Wat de perzikken betreft wordt dit jaar gerekend op 30 procent minder opbrengst en bij appels is dat 20 tot 25 procent. Uit steekproeven blijkt dat eigenlijk alle fruitsoorten op een of andere manier onder de weersomstandigheden hebben geleden. Bij de meeste fruitsoorten treedt snel schimmelvorming op.

Ook de wijnboeren houden hun hart vast of de oogst dit jaar geen grote schade gaat lijden. Druivenstokken kunnen wel wat hebben aan extreme weersomstandigheden. Na de te lange koude natte periode gaan de stokken eindelijk bloeien. Maar als er in de komende drie tot vier weken toch weer een koude periode komt, zal er veel minder vrucht gezet worden. Dat geldt vooral voor de vroege soorten zoals Csabagyöngye en Irsai Olivér.

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije